/
Meststoffenverordening

Meststoffenverordening

In het kort

In het kort

De Europese Meststoffenverordening (EU 2019/1009) stelt regels voor het verhandelen van meststoffen en andere bemestingsproducten op de Europese markt. Hiermee krijgen bedrijven duidelijkheid over welke eisen er gelden voor bemestingsproducten. Via deze verordening wordt het mogelijk om, onder voorwaarden, producten van dierlijke mest als EU-bemestingsproduct op de markt te brengen.

Europese Meststoffenverordening, handel

Afbeelding Europese Meststoffenverordening - Bron_WUR.png

Doel van de regelgeving

Doel van de regelgeving

De Meststoffenverordening (EU 2019/1009) stelt regels voor producenten met betrekking tot het verhandelen van meststoffen op de Europese markt. De handel in Europa wordt daarmee meer gelijk en daardoor veiliger en beter geregeld. Een product dat op de markt gebracht wordt, moet voldoen aan landbouwkundige eisen en milieukundige eisen. Daarnaast moet het product een CE-markering hebben. Zo is meteen te zien dat het product voldoet aan de Europese eisen voor veiligheid en kwaliteit.

De oude meststoffenverordening ging uitsluitend over anorganische meststoffen (kunstmest). In de nieuwe verordening staan ook regels voor de verhandeling van organische meststoffen en meststoffen geproduceerd met herwonnen nutriënten of afvalstoffen. Voorbeelden hiervan zijn ammoniumsulfaat uit luchtwassers of compost uit brongescheiden GFT afval. Dit stimuleert bedrijven om materialen opnieuw te gebruiken. Zo draagt deze regelgeving bij aan een circulaire en duurzamere landbouw.

Waarom hebben we deze regelgeving?

Waarom hebben we deze regelgeving?

Tot 2019 was er in Europa geen geharmoniseerd kader voor het in de handel brengen van organische bemestingsproducten. Dat betekende dat een producent van organische meststoffen in elk Europees land opnieuw toestemming moest vragen om een dergelijk product op de nationale markt van die lidstaat te brengen. Daarnaast waren de eisen voor deze producten ook nog eens sterk verschillend, dat de handel sterk belemmerde.
Deze nieuwe verordening biedt een eenduidig geharmoniseerd kader voor het op de markt brengen van een heel breed scala van bemestingsproducten, zowel organische als anorganische (kunstmest) bemestingsproducten.

Daarnaast maakt de verordening het mogelijk dat reststromen van voldoende kwaliteit worden hergebruikt als grondstof voor bemestingsproducten, daarmee vormt de verordening een belangrijke bouwsteen in de circulaire economie. De milieueisen die aan bemestingsproducten worden gesteld, zijn vaak strenger dan in de nationale lidstaten gebruikelijk was. Daardoor is de Europese milieukwaliteit gebaat bij deze nieuwe verordening en draagt het bij aan verbetering van de bodemkwaliteit.

Het is de verwachting dat op termijn deze Europese verordening de basis zal vormen om nationale regelgeving voor de handel in bemestingsproducten op te baseren, waardoor deze geharmoniseerd zal worden met deze verordening.

Maatregelen die worden voorgeschreven

Maatregelen die worden voorgeschreven

De Europese Meststoffenverordening beschrijft verschillende bemestingsproducten, zoals meststoffen, kalkmeststoffen, bodemverbeteraars, groeimedia, remmers, biostimulanten en mengsels van voorgaande producten. Sommige van deze producten kennen nog weer een verdere specificatie, zoals organisch, organo-mineraal en anorganisch. Ook zijn eisen voor vaste en vloeibare producten gedefinieerd. De eisen voor deze producten staan benoemd in Bijlage 1 van de verordening. Het betreft landbouwkundige eisen, zoals een minimum niveau voor het gehalte van nutriënten, neutraliserende waarde of organische stof. En milieukundige eisen, zoals een maximum niveau voor het gehalte van zware metalen. Voor sommige organische producten worden er ook eisen gesteld aan het maximum gehalte aan bepaalde pathogenen, zoals Salmonella en E-coli-bacteriën. De eisen die worden genoemd in de verordeningen, dienen te worden gemeten met standaarden. De Europese Commissie werkt aan deze standaarden. Momenteel heeft men documenten met technische specificaties uitgegeven, deze zijn hier te vinden: CEN published 82 new Technical Specifications on fertilizing products in support of the EU Circular Economy objectives - CEN-CENELEC (cencenelec.eu).

Daarnaast beschrijft de verordening een positieve lijst van grondstoffen die gebruikt mogen worden bij de productie van de bemestingsproducten. Verschillende bij- en reststromen kunnen worden gebruikt, mits ze aan de eisen die in Bijlage 2 van de verordening benoemd staan voldoen. Op deze manier worden de risico’s, die bij het gebruik van een bepaalde reststroom gepaard gaan, afgedekt. De grondstofcategorieën worden in de verordening bestandsdelen categorieën (Eng: Component Material Categories of CMC) genoemd. Momenteel zijn er vijftien verschillende CMC's beschreven.

Goedgekeurde bemestingsproducten krijgen een CE-markering. Deze wordt door de producent zelf op het etiket van het bemestingsproduct aangebracht. De eisen voor de labelling staan in bijlage 3 van de Meststoffenverordening. De Europese Commissie heeft een document opgesteld dat dient als een richtlijn voor de labelling. (DocsRoom - European Commission (europa.eu))

Een nieuw bemestingsproduct kan alleen op de markt gebracht worden binnen Europa, als het product is beoordeeld en een CE-markering heeft. Soms kan deze beoordeling zelf gedaan worden, soms moet dit laten doen door een onafhankelijke geaccrediteerde organisatie. Eisen hiervoor staan benoemd in bijlage 4. Moet een geaccrediteerde organisatie de beoordeling doen? Die organisaties vindt u in het Europese systeem NANDO. Soms mag een organisatie maar enkele producten of grondstoffen beoordelen. Deze informatie staat ook in NANDO. Zo vindt u de goede organisatie voor uw product: EUROPA – European Commission – Growth – Regulatory policy - SMCS.

Wat is belangrijk voor Mestverwaarding?

Wat is belangrijk voor Mestverwaarding?

Verwerkte mest kan via deze nieuwe Europese Meststoffenverordening worden gebruikt als grondstof om bemestingsproducten te maken. Dit biedt mogelijkheden om dergelijke mestverwerkingsproducten in de hele Europese unie op de markt te brengen. De procedures voor afzet van mestverwerkingsproducten in het buitenland wordt hierdoor eenvoudiger en de afzetmarkt wordt groter.

Als verwerkte dierlijke mest gebruikt wordt en er ontstaat een bemestingsproduct dat voldoet aan alle eisen van de meststoffenverordening, dan kan het product door de hele Europese Unie worden verhandeld als een EU-bemestingsproduct onder deze verordening. Een vervoersdocument dierlijke mest is niet meer nodig. Wel dient de vracht vergezeld te gaan van een vrachtbrief voor internationaal vervoer (zgn. CRM-document).

Verwerkte dierlijke mest kan worden gebruikt als grondstof voor de productie van bemestingsproducten mits het eindpunt in de productieketen van de Verordening dierlijke bijproducten is behaald. De eisen voor het gebruik van verwerkte mest als grondstof zijn vastgelegd in de Bijlage 2 van de Meststoffenverordening onder Bestandsdelencategorie (CMC) 10: afgeleide producten in de zin van Verordening (EG) nr. 1069/2009.

De eisen voor het gebruik van verwerkte mest in bemestingsproducten zijn, dat de mest dusdanig is behandeld dat het product een eindpunt heeft bereikt overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1069/2009. Als het product op de markt gebracht wordt mag deze behandeling uiterlijk 36 maanden zijn uitgevoerd.
Verder dient het materiaal een aanvullende verwerking te ondergaan waardoor aan ten minste een van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • ten minste 90 % van de droge massa van het materiaal kan door een zeef met een maaswijdte van 0,25 mm;

  • het materiaal is onder druk gepelletiseerd, gedroogd bij een temperatuur van meer dan 100 °C of heeft een gelijkwaardig proces ondergaan dat garandeert dat het gehalte aan levensvatbare onkruidzaden en plantpropagulen in de verwerkte mest niet meer dan 3 eenheden per liter bedraagt, of

  • het materiaal voldoet aan ten minste één van de stabiliteitscriteria van punt 5 van CMC 3.

De aanvullende verwerkingsprocessen kunnen de volgende zijn:

  • de in CMC 2 bedoelde bewerkingsmethoden;

  • biologische behandeling waarbij nitrificatie en denitrificatie plaatsvindt;

  • mechanische scheiding van de vaste en vloeibare fracties;

  • processen om nutriënten en/of organische koolstof terug te winnen, zonder de intentie het materiaal anderszins te wijzigen;

  • chemische verwerking om de pH te wijzigen, zonder de intentie het materiaal anderszins te wijzigen;

  • fysische verwerking om water te verwijderen en het materiaal om te zetten in poeder, korrels of pellets, zonder de intentie het materiaal anderszins te wijzigen.

Er mogen toevoegmiddelen worden gebruikt, mits:

  • het toevoegingsmiddel voldoet aan het voorschrift van punt 2 van CMC 1;

  • de concentratie van de voor elk proces benodigde toevoegingsmiddelen niet meer bedraagt dat 5 % van de massa van de verwerkte mest of de fractie die voor de respectieve processen als input wordt gebruikt.

Verder dient de verwerkte mest niet meer dan 6 mg/kg drooggewicht aan PAK16 te bevatten. En moet de verwerkte mest die als bestanddeel in een EU-bemestingsproduct wordt gebruikt, worden opgeslagen op een wijze die deze tegen neerslag en direct zonlicht beschermt.

Verder staan er in de bijlage 2 van de Meststoffenverordening CMC-categorieën beschreven waar dierlijke mest in gebruikt kan worden, zoals compost (CMC 3) en digestaat (CMC 5). Aan deze CMC-categorieën zitten ook eisen. Zo moet ook hier een sanitatie-stap gemaakt te worden. Begin 2023 is de bijlage 2 van de Meststoffenverordening uitgebreid met een aantal producten die kunnen ontstaan bij mestverwerking, zoals struviet (CMC 12), verbrandingsassen (CMC 13) en biochar (CMC 14).

Tenslotte wordt onder CMC 15 (teruggewonnen zeer zuiver materialen) producten beschreven die ammoniumzout, sulfaatzout, fosfaatzout, elementaire zwavel, calciumcarbonaat of calciumoxide of een mengsel bevatten waarvan de droge stof een zuiverheidsgraad van ten minste 95 % heeft. Via deze bestandsdelencategorie kunnen ammoniumzouten die via luchtwassing worden gewonnen uit dierlijke mest, compost, digestaat of andere dierlijke bijproducten op de markt gebracht worden.

Bronnen en interessante links

Bronnen en interessante links

Integrale wettekst van de Verordening (EU) 2019/1009 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 tot vaststelling van voorschriften inzake het op de markt aanbieden van EU-bemestingsproducten en tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 1069/2009 en (EG) nr. 1107/2009 en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 2003/2003: EUR-Lex - 32019R1009 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

De tekst voor CMC 10 is in 2024 aangevuld met een amendement: https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-7493-2024-ADD-1/nl/pdf, deze zal op termijn verwerkt worden in bovenstaande link.

De nationale implementatie is gedaan via een Tijdelijke regeling: wetten.nl - Regeling - Tijdelijke regeling EU-bemestingsproducten - BWBR0046883 (overheid.nl)

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): Nieuwe mestproducten ontwikkelen (rvo.nl)

Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM): EU-meststoffenverordening definitief gepubliceerd, ingangsdatum 16 juli 2022. (mestverwaarding.nl)

Nederlands Normalisatie Instituut (NEN): bemestingsproducten (nen.nl)

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur dan een mail naar info@wikimest.nl.

Related content

Meststoffenwet - Productierechtenstelsel
Meststoffenwet - Productierechtenstelsel
More like this
Meststoffenwet - Gebruiksnormen voor meststoffen
Meststoffenwet - Gebruiksnormen voor meststoffen
More like this
Mestverwerking
Mestverwerking
More like this
Hygiëniseren
More like this
Meststoffenwet - Handel in meststoffen
Meststoffenwet - Handel in meststoffen
More like this
Mestverwerkingsplicht
Mestverwerkingsplicht
More like this