/
8. Algemeen advies voor maagdarmwormbesmetting bij ooien

8. Algemeen advies voor maagdarmwormbesmetting bij ooien

In de regel ondervinden ooien geen hinder van een maagdarmwormbesmetting omdat ze als lam weerstand hebben opgebouwd. Na werpen kunnen ooien in het voorjaar wel enorme aantallen eieren uitscheiden vanwege de tijdelijk lagere weerstand in die periode.

Ooien tijdens aflamseizoen met voldoende graslandruimte om ze tot spenen veilig om te weiden:

Ontworm zo min mogelijk (11) ooien die met hun lammeren weidegang krijgen voor een maximaal verdunningseffect van de wormpopulatie op uw bedrijf. Ontworm de ooien die u wel ontwormt na aflammeren afhankelijk van de resistentiestatus (10) op uw houderij éénmalig met een middel uit groep 2, 3 of 4 (4). Ontworm ooien die buiten aflammeren en blijven binnen 2 weken na aflammen. Vermijd onderdoseren (1). Breng elk koppel ooien met lammeren na het ontwormen zoveel mogelijk op veilig land (2).

Ontworm guste, verwerpende, mislamde en niet zogende ooien niet. Afgelamde ooien die u niet standaard hoeft te ontwormen zijn:

  • gezonde oudere ooien, tussen 2 en 5 jaar, die in een goede conditie verkeren

  • bij voorkeur ooien met een éénling of tweeling.

Afgelamde ooien die u bij voorkeur wel ontwormt zijn:

  • jaarlingen,

  • oudere ooien vanaf 5 jaar,

  • oudere ooien tussen de 2 en 5 jaar die 3 meer lammeren zogen

  • ooien met een voedingsstoornis, een geboorte infectie, een baarmoederontsteking of andere ziekte rond de geboorte,

  • ooien die mager zijn of anderszins in een slechte conditie verkeren

Ooien tijdens aflamseizoen zonder voldoende graslandruimte om ze na spenen tot spenen veilig om te weiden in de eerste 4 maanden weidegang na aflammen:

Ontworm 95-98% (11) van alle ooien die met hun lammeren tot spenen weidegang krijgen afhankelijk van de resistentiestatus (10) op uw houderij met een middel uit groep 2, 3 of 4 (4) na het aflammen éénmalig, minimaal 2 dagen voor inscharen. Ontworm ooien die buiten aflammen en blijven binnen 2 weken na aflammen. Vermijd onderdoseren (1). Breng elk koppel ooien met lammeren na het ontwormen zoveel mogelijk op veilig land (2).

Ontworm guste, verwerpende, mislamde en niet zogende ooien niet. Kies voor de 2-5 % afgelamde ooien die u niet ontwormt:

  • gezonde oudere ooien in een goede conditie en

  • bij voorkeur ooien met een éénling.

Zorg dat in elk samenweidende groep 2-5% niet ontwormde ooien lopen. Ontworm als het koppel kleiner is dan 20 ooien 1 ooi niet op stal maar pas een week na inscharen.

Gebruik, indien u om arbeidstechnische redenen toch voor het aflammen ontwormt, afhankelijk van de resistentiestatus op uw houderij, uitsluitend een middel uit groep 3 of 4. Andere middelen doden voor het aflammen niet alle wormsoorten.

Noteer per afzonderlijk weidend koppel ooien de datum van de behandeling, het gebruikte middel en de dosering. Raadpleeg de WormenWijzer het volgende aflamseizoen opnieuw voor een advies op maat.

Het is niet nodig om ooien die met hun lammeren tot spenen op stal blijven te ontwormen. De ooien kunnen hun lammeren op stal niet besmetten. Ontwormen bij inscharen na spenen is ook niet nodig omdat het aantal wormeieren in de mest na het spenen snel afneemt.

Ooien buiten aflamseizoen:

Ontworm ooien buiten het aflamseizoen niet. Eén ontwormbehandeling na het aflammeren, voor ooien die daarvoor bewust geselecteerd zijn, is voldoende. Na spenen neemt de afweer tegen wormen bij ooien weer snel toe. Niet zogende ooien nemen in de regel meer maagdarmwormlarven op dan zich wormen ontwikkelen en ze wormeieren uitscheiden. Dit draagt bij aan het laag houden van de besmettingsdruk op het perceel.

Het enige moment waarop het verstandig is om ooien buiten het aflamseizoen te ontwormen, is bij een uitbraak van een ernstige, levensbedreigende dierziekte zoals blauwtong of bij een bij ernstige aandoening als Blauwuier. Het ontwormen van zieke dieren met een wormlast kan de overlevingskans vergroten, het herstel bespoedigen en de restschade van de ziekte beperken. 

Related content

Advies 3 - Wormenwijzer
Advies 3 - Wormenwijzer
More like this
Advies 5 - Wormenwijzer
Advies 5 - Wormenwijzer
More like this
Advies 4 - Wormenwijzer
Advies 4 - Wormenwijzer
More like this
Advies 14 - Wormenwijzer
Advies 14 - Wormenwijzer
More like this
Advies 23 - Wormenwijzer
Advies 23 - Wormenwijzer
More like this
9. Algemeen advies voor maagdarmwormbesmetting bij lammeren
9. Algemeen advies voor maagdarmwormbesmetting bij lammeren
More like this