/
Subthema 4: Relatie met andere partijen bij het betrekken van bewoners

Subthema 4: Relatie met andere partijen bij het betrekken van bewoners

Informatie in dit subthema is geschreven voor mbo en hbo.

 

Als hovenier ben je niet de enige partij die probeert bewoners te betrekken bij groen in de buurt, hierbij zijn ook andere partijen betrokken. De belangrijkste partijen waarmee je als hovenier te maken kunt krijgen, zijn de gemeente, woningbouwcorporaties en welzijnsorganisaties. Een hovenier kan een belangrijke verbindende rol spelen als brug tussen de verschillende partijen (zie afbeelding 11).

Afbeelding 11: Communicatiestromen tussen de verschillende partijen: de hovenier als brug tussen bewoners en verschillende instanties

Dit is extra waardevol omdat bewoners soms wantrouwend kunnen zijn tegenover instanties, zoals een gemeente of woningbouwcorporatie. Doordat je als hovenier dichter bij de bewoners staat, bijvoorbeeld door meer persoonlijk contact tijdens het project, hebben bewoners in jou vaak al eerder een bepaald vertrouwen (zie ook `Werken aan betrokkenheid en vertrouwen’). Hierdoor kun je als hovenier een goede tussenpersoon zijn in de communicatie met de instanties over jullie project, waardoor deze communicatie prettiger verloopt. In de volgende paragrafen wordt kort uitgelegd waarom goede communicatie met andere partijen nodig is. Meer over samenwerking met andere partijen vind je in het thema ‘Samenwerking en contracten’.

 

4.1. De gemeente

De openbare ruimte waarin je aan het werk bent, is meestal in eigendom van de gemeente. Houd daar rekening mee. Gemeenten zijn namelijk aansprakelijk voor de veiligheid van het openbaar groen [1]. Als speelplekken of parken onveilig zijn, dan kunnen burgers de gemeente daarvoor aanklagen. Bijvoorbeeld als een tak van een boom afbreekt en bij een wandelaar op zijn hoofd komt. Om de veiligheid van de openbare ruimte te behouden, moeten bomen, speeltoestellen en dergelijke goed gecontroleerd worden en blijven voldoen aan de veiligheidseisen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, wanneer bewoners (samen met jou als hovenier) een deel van het onderhoud oppakken, of groen willen ontwikkelen in de openbare ruimte. Het is belangrijk ook goed door te spreken met bewoners wat de risico’s zijn en hen mee te laten denken en werken aan het behoud van de veiligheid.

 

4.1.1. Rekening houden met budgetten

Omdat de gemeente eigenaar is van het openbaar groen in de buurt, moet een aanpassing van het openbaar groen altijd bij de gemeente aangegeven worden. Daarnaast zijn er soms maar beperkte aanpassingen mogelijk, in verband met het budget van de gemeente. Wanneer bewoners bijvoorbeeld een grasveldje om willen vormen tot een rozenperkje met meer vaste planten, dan heeft dit ander beheer nodig. Als deze aanpassing niet goed gecommuniceerd wordt, komt er een verkeerde beheerploeg van de gemeente. Ook is het onderhoud duurder voor een rozenperkje dan voor een grasveldje. Als het meeste onderhoud door bewoners gedaan wordt, is dat geen probleem. Maar als de bewoners minder betrokken raken en het perkje niet meer onderhouden, ontstaat er wel een probleem: er is niet genoeg budget bij de gemeente om dit te onderhouden. Houd hier rekening mee en overleg met de gemeente bij veranderingen van het openbaar groen. Maak bijvoorbeeld afspraken over budgetten die je vrij kunt besteden met de bewoners (binnen bepaalde kaders die je met de gemeente afstemt). Zo kun je met de bewoners binnen deze kaders toch snel en gemakkelijk werken en dingen regelen binnen het project. Meer over het contact met de gemeente, vind je in het thema ‘Samenwerking en contracten’.

Door afspraken te maken met de gemeente, kun je sneller en makkelijker acties ondernemen en hoeft er geen miscommunicatie te ontstaan.

 

4.2. De woningbouwcorporatie

Soms werk je niet in de openbare ruimte, maar op grond in eigendom van een woningbouwcorporatie. Dan is het dus belangrijk om goed met de woningbouwcorporatie af te stemmen wat wel en niet kan, en waar wel of geen budget voor is. Net als bij de gemeente is het belangrijk voor de woningbouwcorporatie om te weten welk beheer er nodig is, en of dat past binnen het budget dat de corporatie hiervoor heeft. Meer informatie over samenwerken met een woningcorporatie vind je in ‘Samenwerking met de woningcorporatie’.

 

Welzijnsorganisaties zijn organisaties die actief zijn in buurten en bewoners allerlei soorten (sociale) activiteiten of ondersteuning aanbieden. Dat is dus erg breed. Tijdens een groen buurtproject kun je bijvoorbeeld met een welzijnsorganisatie te maken krijgen, omdat die al met bewoners aan de slag is met een andere activiteit in de buurt. De welzijnsorganisatie kan ook bewoners stimuleren om mee te doen met jouw groene buurtproject. Dit kunnen ook mensen zijn die moeite hebben werk te vinden, door bijvoorbeeld een lichamelijke of verstandelijke beperking. Door mee te werken aan het groene buurtproject, kunnen zij een waardevolle dagbesteding vinden. En het kan zelfs een opstapje zijn om later werk te vinden dat bij hen past.


Verder naar:


[1] Groen Dichterbij. (2014). Aansprakelijkheid hoe zit dat? Geraadpleegd op 2 december 2021, van https://www.ivn.nl/groendichterbij/factsheets

VNG. (2015). Voorbereid op aansprakelijkheid: Gemeenten en overheidsaansprakelijkheid. Geraadpleegd op 2 december 2021, van https://vng.nl/sites/default/files/publicaties/2016/20160321-voorbereid-op-aansprakelijkheid-vng-overheidsaansprakelijkheid.pdf

 

 

Related content

Subthema 2: Het proces met buurtbewoners
Subthema 2: Het proces met buurtbewoners
More like this
Subthema 3: Competenties bij het betrekken van bewoners bij hun buurtgroen
Subthema 3: Competenties bij het betrekken van bewoners bij hun buurtgroen
More like this
Subthema 2: Samenwerking met de woningcorporatie
Subthema 2: Samenwerking met de woningcorporatie
More like this
Subthema 3: Vaardigheden en competenties voor een succesvolle samenwerking
Subthema 3: Vaardigheden en competenties voor een succesvolle samenwerking
More like this
Subthema 4: De inhoud van het aanbod
Subthema 4: De inhoud van het aanbod
More like this
Subthema 1: Samenwerking met de gemeente
Subthema 1: Samenwerking met de gemeente
More like this