De principes van biologische landbouw zijn in de hele wereld dezelfden. Die principes zijn afgesproken binnen IFOAM, de wereldwijde koepel van organisaties die de biologische sector vertegenwoordigen.
...
Het ecologisch principe vertaalt zich ook naar de volgende schakels in de voedingsketen: de verwerking, groothandel, handel, consumptie en afvalverwerking (recycling). De voedselketen is pas duurzaam, volgens ecologisch model, als alle schakels dat zijn, in onderling verband. Alleen dan kan de biologische sector het meest duurzame voedselsysteem worden. (Zie voor dit keten-principe verder hoofdstuk 5 en hoofdstuk 6).
Informatie |
---|
Verdieping Agro-ecologischHet begrip ‘agro-ecologisch’ is sterk verwant aan dit ecologisch principe. Met agro-ecologische landbouw wordt bedoeld dat de landbouwpraktijk op ecologische principes is gebaseerd, zonder dat het systeem bij voorbaat helemaal biologisch is. Onder meer de Toekomstboeren gaan hiervan uit: https://toekomstboeren.nl/agroecologie/. |
Gezondheid als principe
De gezondheid van mensen kan niet losworden gezien van gezonde ecosystemen met een gezonde bodem, gewassen en dieren. Gezond is niet een kwestie van niet-ziek, maar het continu werken aan fysiek, mentaal, sociaal en ecologisch welbevinden. Biologische landbouw draagt aan de gezondheid van mensen bij
...
Die effecten op de gezondheid van mensen staan niet los van de gezondheid van het landbouwsysteem. Het gaat dan om gezondheid van het ecosysteem en de gezondheid van landbouwhuisdieren die zoveel mogelijk naar hun eigen aard kunnen leven. Antibiotica worden in de biologische landbouw niet preventief gebruikt, en curatief alleen als er geen alternatief is. Dat voorkomt het ontstaan van resistenties die voor de mens bedreigend zijn, maar zorgt ook voor betere houderij-systemen met meer ruimte voor de dieren. De gezondheid van de mens hangt dus samen met de gezondheid van het landbouw-systeem.
...
Verdieping
...
.
...
Billijkheid als principe
Billijkheid (Fairness) gaat over de verhoudingen tussen mensen onderling en tussen mensen, dieren en verdere natuur: zijn die eerlijk, bieden die ontwikkelingsmogelijkheden en duurzaam perspectief voor alle schakels in de voedselketen?
...
Eerlijke handel, eerlijke prijs: consumenten moeten zich biologisch voedsel kunnen veroorloven (dat is ook een zaak van inkomensverdeling, van maatschappelijke rechtvaardigheid !), boeren moeten een redelijke prijs ontvangen die hen in staat stelt verantwoord en dus minder intensief te werken. De prijs van biologische producten is daarom meestal hoger dan die van gangbare producten (ook al valt dat verschil mee als het gaat om de basisproducten in het dagelijks dieet). Die hogere prijs is noodzakelijk om biologisch werken mogelijk te maken, maar de efficiënte en geavanceerde bedrijfsvoering van biologische boeren houdt de prijs wel in de hand. Het moet van twee kanten komen!
Werkelijke prijs (True Pricing): idealiter drukt de prijs alle kosten uit, inclusief de zogenaamde externe kosten, de kosten die buiten de markt blijven: alle maatschappelijke en milieukosten . Dat is nu vaak niet het geval. Een voorbeeld zijn de kosten van CO2-emissies, maar ook de kosten die buiten het bedrijf worden gemaakt voor bij voorbeeld waterzuivering in verband met uitspoeling en medische kosten in verband met een ongezond voedingspatroon. Deze externe kosten worden lang niet allemaal in de prijs van voedsel doorberekend. De prijs voor gangbare producten is eigenlijk te laag, omdat ze meer bijdragen aan sommige externe effecten, en die van biologische producten te hoog omdat ze daar minder aan bijdragen. De biologische landbouw ondersteunt daarom de beweging naar een beter verrekenen of inzichtelijk maken van alle, ook externe, kosten in de prijs (True Pricing, True Cost Accounting e.d.).
Dierenwelzijn, natuurlijk gedrag: billijkheid gaat ook over onze verhouding met landbouwhuisdieren. De biologische landbouw legt meer gewicht bij de eigen, intrinsieke, waarde van landbouwhuisdieren en hun natuurlijk gedrag, ook als dat een stukje productiviteit kost. De eisen aan de diverse houderij-systemen zijn daarom strenger dan in de gangbare landbouw. De biologisch-dynamische landbouw gaat daarin nog een stapje verder.
...
Verdieping
...
.
Zorg als principe
Je kunt dit principe ook vertalen als verantwoordelijkheid nemen. Een biologische boer voelt zich voor meer verantwoordelijk dan alleen het rendement en economisch voortbestaan van het bedrijf, en is bereid die verantwoordelijkheid in extra zorg te vertalen. Dat geldt ook voor de partijen verderop in de voedselketen. Een basishouding van zorgzaamheid voor medemens, gewas en dieren op het bedrijf, de omringende natuur en het landschap en de verdere wereld hoort bij biologische landbouw. Dat kan bij voorbeeld ook betekenen: verantwoordelijkheid nemen voor de effecten van de productie van diervoeder-grondstoffen ver weg (ontbossing, monoculturen, uitputting enz.), door de afhankelijkheid van geïmporteerd voer zoveel mogelijk te beperken.
...