Onderhoud van de openbare ruimte, gemeente Huizen
Over De Eijk Duurzaam Werk
De Eijk Duurzaam Werk (35 medewerkers) is al sinds onze oprichting in 2014 de social firm van de Eijk holding. Het is één van de eerste groenvoorzieningsbedrijven die het certificaat PSO 3,30+ mag voeren, met meer dan 80% collega’s in het doelgroep register.
De Eijk Duurzaam wordt binnen de holding en door externe organisaties gevonden om SROI-verplichtingen in te vullen en neemt daarnaast ook grote (semi)overheidsopdrachten zelfstandig aan. De kern van ons succes is het werken met kleiner groepen, met een voorman die werkinhoudelijk maar ook sociaal ondersteunt. De intensieve begeleiding in een leer/werk setting maakt dat de collega’s zich bovengemiddeld ontwikkelen en we een laag ziekteverzuim kennen.
contact: WLassche@deeijkduurzaamwerk.nl
In Huizen, een plaats met 41.209 inwoners in Noord Holland, is in 2024 een nieuwe aanbesteding van het onderhoud voor de openbare ruimte gedaan. De gemeenteafdelingen Openbare Werken en Maatschappelijk beleid, overlegden samen onder leiding van een interim manager met vrijwilligers en andere burgers over wensen, dromen en belangrijke waarden voor de openbare ruimte en haar onderhoud. Ook een burgerpanel voor toegang van gehandicapten tot de openbare ruimte en de sociale werkvoorziening Tomin deden mee. Het ging om een tiental overleggen in ca. een jaar. Door de uitvraag te vertragen en eerst met de partijen een dialoog aan te gaan, ontstond een gemeenschappelijke innovatiekracht tussen de partijen. Risico’s voor het onderhoud bij een nieuwe manier van werken werden ook benoemd, zoals slechte onderhoudssituaties en onveiligheid.
Vier aannemers schreven in op de uitvraag. De bieders gingen samen met de gemeente de wijken in en bespraken al lopende door de wijk hun ideeën over aanpak en onderhoud. Op basis hiervan besloot de gemeente uiteindelijk tot de aanbesteding van het onderhoud aan De Eijk Duurzaam Werk en Van Doorn Geldermalsen voor 10 jaar. Door middel van een convenant onderschrijven de ondernemers, de gemeente en burgers en hun organisaties de gedeelde waarden.
Uit de dialoog kwamen gemeenschappelijke waarden naar boven: specifiek voor het wijkonderhoud ging het om cyclisch, transparant, sociaal en zinvol! Wat breder, meer sociaal ging het om: dankbaarheid, goedheid, trots, veilig, duurzaam, heel en schoon. Deze wensen en waarden vormden het uitgangspunt voor de uitvraag naar een samenwerking.
Voor de samenwerking zijn de 2-wekelijkse bouwteam-overleggen belangrijk. Er wordt dan ter plekke gekeken welk onderhoud zinvol is en welke arbeidscapaciteit er op dat moment voor kan worden ingezet. In het bouwteam doen Van Doorn en De Eijk Duurzaam Werk (samen de combinatie ‘Samen Duurzaam Doen’), de gemeente en Tomin mee. Bewoners kunnen meldingen doen via een app, online, via het gemeenteloket (live) of door te bellen naar een speciaal nummer. Dit is op de website van Huizen te vinden. Het meldpunt Openbare ruimte noemt de volgende defecte straatverlichting, overhangend openbaar groen, hondenpoep, losliggende stoeptegels, rondzwervend afval, overlast in de openbare ruimte, vernielde bushokjes, verstopte rioolkolken of glas op de fietspaden.
Het is nog een prille samenwerking en te vroeg om de impact op het groen te duiden. Het gaat om een project van 10 jaar en een totaal bedrag van 100 miljoen voor de twee gekozen aannemers samen. Uitdagingen zijn het ter plekke schakelen en pakken van kansen om meerwaarde voor het groen te realiseren door. De samenwerking kan bij onbevredigende resultaten door de gemeente beëindigd worden en de contracten ontbonden.
Wat levert het project op?
Het is nog te vroeg om te beoordelen hoe het groen zich onder dit nieuwe onderhoudscontract ontwikkelt. In potentie kan er meer maatwerk worden verricht. Daarvoor zal regelmatige tussenkomst van burgers nodig zijn en afstemming.
Wat heeft het groenbedrijf betekend? Het groenbedrijf heeft tijdens de assessment in de vorm van wandelingen door de openbare ruimte inzicht gegeven in de nieuwe manier van groenonderhoud waar meer gekeken wordt naar lokale wensen en maatwerk dan standaarden en bestekken. Daarbij staan duurzaam, schoon, heel, veilig en zinvol voorop.
Hoe verder?
Het project is aanbesteed najaar 2023 gestart. Het project is op 1 januari 2024 gestart. Voorlopig resultaat is dat ze financieel binnen het budget blijven en dat de kwaliteit niet minder is dan voorgaande jaren, toen het budget wel vaak overschreden werd. De samenwerking loopt en is voorzien voor 10 jaar.
Stappencirkel onderhoud van de openbare ruimte in Huizen
In welke fase doet De Eijk Duurzaam Werk wat? Wat doen de verschillende partijen in welke fase?
Initiatief: -
Uitvoering: -
Wie zijn de partners, en welke rol hebben zij?
Verder naar: