/
De Stappencirkel

De Stappencirkel

In de verschillende kennisthema’s heb je kunnen lezen:

Elk project is weer anders, en je doorloopt niet altijd hetzelfde proces, met de zelfde partijen. Om toch meer overzicht en inzicht te krijgen in hoe jouw project loopt, kun je de Stappencirkel gebruiken. Je ziet de cirkel hieronder.

 

Cirkel overzicht fases projecten De Nieuwe Hovenier-08.jpg
De Stappencirkel. Klik op de afbeelding om de cirkel groter te bekijken.

 

Voor inspiratie over welke stappen je in welke fase van een project kunt nemen kun je naar de Stappencirkel kijken. Bij elk poppetje zie je bijvoorbeeld welke stappen of activiteiten in welke fase passen. In de projectdossiers geven we meer informatie over die stappen en de uitdagingen. Als groenbedrijf kun je trouwens in elke fase instappen. Het hangt af van welke opdracht je krijgt. En als je een hele wijk beheert kan het zijn dat er verschillende projectjes lopen die allemaal in een andere fase zijn.

Dit zijn de vier fases:

  • In de initiatieffase start er een nieuw idee of initiatief, bijvoorbeeld voor een nieuwe inrichting of een verbetering. Zo’n idee of initiatief kan vanuit verschillende partijen komen. Om aan de slag te kunnen, kijk je of anderen het ook een goed idee vinden en vraag je toestemming bij de gemeente en/of grondeigenaar.

  • In de ontwerpfase ga je kijken hoe het nieuwe idee vorm moet krijgen. Dit hoeft niet altijd een heel uitgewerkt ontwerp zijn, het kan bijvoorbeeld ook een snelle schets zijn, of een afspraak die je met elkaar maakt. Door experts, grondeigenaren en bewoners vanaf het begin te betrekken, kun je een plan maken dat door veel partijen ondersteund wordt. Zo kan iedereen er later goed gebruik van maken.

  • In de uitvoeringsfase ga je aan de slag om het plan uit te voeren. Door sommige taken samen met bewoners op te pakken, kan hun betrokkenheid bij de plek groter worden. Let wel op de veiligheid, sommige taken moeten door experts worden uitgevoerd.

  • In de onderhoudsfase zorg je dat alles netjes blijft, zodat iedereen het goed kan blijven gebruiken. Het onderhoud kan (voor een groot deel) door bewoners gedaan worden. Zo krijgen zij meer verantwoordelijkheden en kan de sociale cohesie in de buurt groeien.

 

Bij elke fase kunnen er verschillende partijen betrokken zijn. In de bovenstaande afbeelding staan veelvoorkomende partijen in de cirkel. Maar dit hoeft niet altijd hetzelfde te zijn. Zo is bijvoorbeeld in het project in Huizen ook een sociale werkvoorziener betrokken. Daarnaast kun je ook te maken hebben met verschillende afdelingen binnen een partij of organisatie. Denk bijvoorbeeld aan verschillende afdelingen binnen de gemeente (zie ook Kennisthema 4: Samenwerken en contracten). Of bijvoorbeeld een bewonersorganisatie, in plaats van of naast dat je met afzonderlijke bewoners te maken hebt. Zoals bijvoorbeeld bij het Zilvermeertje in Venlo.

In de projectdossiers van de verschillende projecten (zie hieronder voor een overzicht), kun je voorbeelden lezen en zien hoe de verschillende fases vorm kunnen krijgen.

 


Verder naar:

 

Related content