1.2 Multifunctionele aanpak
Stress verlaagt de algemene weerstand tegen ziekte en kan aanleiding zijn tot minder voeropname. Verminderde eetlust kan tot lichte darmklachten leiden, die de voeropname verder verminderen en er kan daardoor diarree ontstaan. Een vicieuze cirkel die snel doorbroken moet worden. De grens tussen verbeterde voeropname en gezondheidsbevordering is niet altijd scherp te trekken.
Kruiden in het voer (als voederbestanddeel of als -additief) worden vaak ingezet om de smakelijkheid van het voer te vergroten. Maar daarnaast beïnvloeden ze de gezondheid nog op andere manieren. Spijsverteringsfuncties en stofwisseling worden vaak verbeterd. Sommige kruidenmengsels hebben in onderzoek laten zien dat ze ook op andere systemen (zoals ademhaling en/of immuunsysteem) invloed hebben. Met één kruid of natuurproduct kunnen dan ook meerdere doelen worden bereikt. Een voorbeeld is knoflook: dit heeft een antibiotische werking waarbij gunstige lactobacillen vrijwel niet, maar schadelijke darmbacteriën wel worden aangepakt, het beschermt de levercellen tegen vergiftiging, het werkt tegen darmparasieten, het verhoogt de productie van spijsverteringssappen, desinfecteert de ademhalingswegen, enzovoort. Ook brandnetel, lijnzaad, kamille en paardenbloem hebben veel verschillende aangrijpingspunten.
Dit is de zogenaamde 'multi-target' werking ofwel een multifunctionele aanpak van gezondheids-bevordering met één kruid of een kruidenmengsel.
Knoflook en paardenbloem hebben een meervoudige werking
Met name de combinatie ontstekingsremmend, weerstandsverhogend en infectiedruk verminderen zie je vaak bij één kruid of in een mengsel van vluchtige olieën. Daarbij worden dan nog vaak andere (al dan niet fytogene) stoffen toegevoegd die de opname verbeteren, de omgeving minder geschikt maken voor schadelijke bacteriën, of groei van de goede bacteriën bevorderen. Ook kunnen plantenstoffen de communicatie tussen bacteriën verstoren en zo het ziekmakend vermogen verminderen.