Hoe fok je een mooi én gezond raskonijn?
In een duurzame fokkerij wordt op een evenwichtige manier rekening gehouden met zowel de belangen van mensen als de belangen van dieren. Belangen van dieren zijn behoud van eigenwaarde, welzijn en gezondheid, en behoud van genetische variatie. De volgende video is gemaakt in het kader van een duurzame fokkerij van raskonijnen.
Reflectie
Vind je dat wat je gezien en gehoord hebt in de video er op een evenwichtige manier rekening wordt gehouden met zowel de belangen van mensen als de belangen van dieren? Betrek hierbij de volgende aspecten als het gaat om de belangen van de dieren:
Behoud van eigenwaarde (intrinsieke waarde): waarde van het dier buiten de waarde die het heeft voor de mens.
Welzijn en gezondheid: Wordt er onder andere gestreefd naar gezonde en vitale dieren? Hoe?
Behoud van genetische variatie: is hier aandacht voor? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorkomen van inteelt.
Welke rol speelt de vereniging KLN (Kleindier Liefhebbers Nederland) in het niveau van aandacht voor diergezondheid en dierenwelzijn? En de keurmeester?
Welke extreme of buitenissige kenmerken bij konijnen zouden in het kader van een duurzame fokkerij uitgebannen moeten worden bij nieuwe en bestaande rassen? In de video worden enkele voorbeelden genoemd, maar zijn er nog meer voorbeelden te vinden. Onderbouw dit aan de hand van betrouwbare literatuur.
Hondensector
Heb je de video “Mooi of gezond” in deze cursus ook al bekeken? In deze video zie je dat het fokken op bepaalde kenmerken gezondheidsproblemen kan opleveren voor een dier, en dit geval bij de Engelse Bulldog.
Ken je ook het nieuwe initiatief FairDog om te komen tot een duurzame fok van en verantwoorde handel in honden? Voor welke organisatie en (keten)aanpak wordt gekozen in FairDog?
Bronnen en links
Duurzame fokkerij. Lesmateriaal voor mbo-groen niveau 4
Leidraad fokbeleid Kleindier Liefhebbers Nederland
FairDog