/
1.1- Praktisch voorbeeld

1.1- Praktisch voorbeeld

Nu vader en moeder serieus nadenken over het stoppen met hun activiteiten op het bedrijf, is het tijd om de toekomstige ondernemingsvorm nog eens goed tegen het licht te houden. De beide kinderen die het bedrijf willen voortzetten zitten nu 4 jaar in de maatschap. Er is voor deze ondernemersvorm en constructie gekozen, omdat ze zo jaarlijks eigen vermogen opbouwen waardoor in de toekomst het overnamemoment niet te kapitaalintensief is.

 

Het is belangrijk dat de keuze voor de ondernemingsvorm en organisatiestructuur duurzaam en toekomstbestendig zijn. Het zou anders tot discontinuïteit van het bedrijf en/of ruzie in de familie kunnen leiden. Een verandering in strategie of een bedrijfsovername zijn goede momenten om de keuze voor ondernemingsvorm te heroverwegen.

 

Er zijn grote plannen om het bedrijf te moderniseren en gebruik te gaan maken van de nieuwste technieken. Dat betekent wel dat er flink geïnvesteerd moet worden. Er zal dus zeker gepraat moeten worden met de bank en de accountant. Ook willen ze gaan praten met de notaris. Misschien moet er ook een fiscalist eens kijken naar de nieuwe situatie. Er leven veel vragen bij vader en moeder. Hoe zit het met de aansprakelijkheid? Wie is aansprakelijk? Hoe kun je de aansprakelijkheid slim regelen, zonder van je verantwoordelijkheden weg te lopen. In hoeverre zijn vader en moeder nog aansprakelijk? En de andere broers en zussen? Want ook hun geld (en erfenis!) blijft in het familiebedrijf zitten. Is het raadzaam het bedrijf fiscaal op te delen waarbij de exploitatie en het onroerend goed gescheiden wordt? Op deze wijze kan er ook invulling worden gegeven aan verschillende vormen van aansprakelijkheid en verdeling van vermogen. 

 

Opdracht

De tekst hierboven beschrijft het volgende: ‘Is het raadzaam het bedrijf fiscaal op te delen waarbij de exploitatie en het onroerend goed gescheiden wordt?’

Wat wordt hier volgens jou mee bedoeld?