/
5.3 Bedrijfsresultaat

5.3 Bedrijfsresultaat


ICM kan invloed hebben op de arbeidsbehoefte en rendabiliteit. Het hoeft niet de arbeidsbehoefte te verhogen, maar het kan wel zorgen voor een verschuiving in het type arbeid, van bijvoorbeeld minder arbeid voor bewerkingen en meer voor monitoring. De vermindering van de kosten voor inputs (zaaizaad (i.v.m. precisiezaai), kunstmest en bestrijdingsmiddelen) worden vaak gecompenseerd door stijgingen elders (arbeid, machinekosten en wellicht brandstofkosten), waardoor de inkomstenstabiliteit en winstgevendheid ongeveer gelijk blijft met ICM.
Per maatregelcategorie hebben we een aantal hoofdpunten voor de rendabiliteit op een rij gezet:

Teeltsysteem

Bij een goed ontwerp van een ruime vruchtwisseling kan dit helpen bij het verminderen  van ziekte- en plaagdruk doordat de levenscyclus van de ziekte of plaag onderbroken wordt. Hulpmiddelen hierbij zijn: het Bodemschimmelschema, het Aaltjesschema en het Bodemplagenschema. Bij een verandering in het bouwplan kunnen wel grote verschillen ontstaan. Om voordelig uit te pakken op het bedrijfsniveau is het van belang dat een eventueel nieuw gewas voldoende rendement oplevert. Als het nieuwe gewas een lager saldo heeft dan moeten de aanpassingen in bouwplan de opbrengst van de andere gewassen verhogen om het bouwplansaldo op peil te houden. Bijvoorbeeld kan in de zandgebieden de teelt van tagetes (i.p.v. zomergraan) de opbrengst verhogen van gewassen zoals aardappelen en lelies vanwege bestrijding van wortellesieaaltjes, waardoor het bouwplansaldo minimaal gelijk blijft.



Strokenteelt verhindert de verspreiding van ziekten en plagen en zorgt voor een meer aantrekkelijk perceel voor natuurlijke vijanden.

Rassenkeuze

Rassen met resistenties en grote groeikracht kunnen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en een aantal bewerkingen besparen, met behoud van opbrengst. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van fytoftora-resistente aardappelen in plaats van vatbare rassen. Met minder bespuitingen en bewerkingen kan ca. €200 per ha per jaar bespaard worden. Belangrijk is wel om bij de rassenkeuze ook te kijken naar de productkwaliteit en afzetmogelijkheden.

Optimale gewasgroei

Telers die werken met niet-kerende grondbewerking verkopen op termijn hun ploeg en hebben daardoor netto ca. €60 per ha per jaar minder kosten (zie fiche NKG). Met precisiebemesting wordt ook bespaard op de kosten van de meststof. In jaren met extreem weer biedt een weerbare bodem voordelen, doordat een opbrengst behaald kan worden ondanks de omstandigheden.

Monitoring en evaluatie

Beslissingsondersteunende systemen (BOS) zijn eenvoudig te gebruiken en vergen weinig extra tijd. Ze gebruiken gegevens zoals weer en de huidige aanwezigheid van ziekten, plagen en natuurlijke vijanden. De monitoring die hiervoor nodig is kan nogal kosten- en arbeidsintensief zijn. De verwachting is dat dit type monitoring in de toekomst vervangen gaat worden door betere modelmatige systemen voor beslissingsondersteuning of evt. robots of drones die de monitoring kunnen uitvoeren.

Voorbeelden van verschillende beslissingsondersteunende systemen zijn:

  • DACOM beidt spuitadvies voor de gewassen aardappel, biet, kool, lelie, peen, prei, selderij, tulp en ui

  • de Groene Vlieg biedt

    • monitoring en bestrijding van de uienvlieg met de steriele mannetjes techniek

    • monitoring en spuitadvies voor wortelvliegen, kniptorren en witlofmineervlieg

  • Agrovision biedt:

    • Spuitadvies (moment en dosering) afhankelijk van weersomstandigheden (Gewis)

    • Ziekteadvies Phytophtora en Alternaria in aardappelen

    • Ziekteadvies voor bladvlekkenziekte en valse meeldauw in uien

    • Adviesrechten voor ziekten in bieten, bollen, kool, wortelen etc.

  • IPM-toolbox voor granen voor preventie, monitoring en beslissingsondersteuning (schadedrempel)

Gerichte controle

Door het overstappen van routinebestrijdingen naar bestrijding op basis van een beslissingsondersteunend systeem (BOS) of schadedrempel ca. 20% bestrijdingsmiddelen bespaard worden. Wel kan het overstappen van bestrijdingsmiddelen naar mechanische onkruidbestrijding extra kosten opleveren voor machines en meer arbeid. Om efficiënt te werken is het van belang dat de werkbreedtes van de machines voldoende zijn.



High-tech monitoring van bladluizen.

Drones kunnen een waardevolle bijdrage leveren in het identificeren van sub-optimale gebieden in een perceel, en aantastingen van ziekten, plagen en onkruid.