Toedieningstechnieken
Er zijn verschillende toedieningstechnieken. Hier worden de technieken kort omschreven om een beeld te geven over de mogelijkheden en beperkingen. Er wordt dan ook voornamelijk ingegaan op de connectie met variabel doseren dan op de algemene beschrijvingen.
Zodebemester
Zodebemesters zorgen ervoor dat mest emissie arm kan worden toegepast op graslanden. Een machine die speciaal ontwikkeld is in opdracht van Slootsmid en Landbouwcommunicatie BV, in het kader van precisielandbouw, is de Zodebemester-PPL. Deze machine is in staat om zowel drijfmest als een vloeibare kunstmeststoffen en spuiloog toe te dienen samen met organische drijfmest. Zowel de vloeibare kunstmeststoffen als de drijfmest kunnen onafhankelijk variabel worden gedoseerd.
Lees meer >>>
Rijenbemester
De rijenbemester is een bemester speciaal ontwikkeld om vloeibare meststof zodanig te verwerken dat het zo regelmatig mogelijk over de rijen wordt verdeeld. Er zijn twee mogelijkheden voor de rijenbemester. Namelijk om de mest direct in te werken in de wortelzone, of door de mest over de rijen te verspuiten waarna er gefreesd wordt. De rijenbemester wordt vaak gecombineerd met andere werkzaamheden, bv door deze op te bouwen op een pootmachine, zaaimachine of frees.
Lees meer >>>
Mestinjecteur
Op bouwland wordt voornamelijk een mestinjecteur gebruikt. Om de juiste hoeveelheid mest op de juiste plaats te krijgen zal er variabel moeten worden gedoseerd. Dit variabel doseren is veelal nog een groot probleem omdat de mest niet consistent is. Er zal dus minimaal per tank een analyse worden gedaan om de samenstelling direct te weten. Als de samenstelling bekend is kan er variabel worden gedoseerd om de juiste hoeveelheid nutriënten op de juiste plaats te krijgen. Het variabel doseren gaat op basis van een toepassingskaart die aangeeft hoeveel waar moet komen. Huidige ontwikkelingen met NIR sensoren op de drijfmesttank maken het mogelijk tijdens het vullen en tijdens het injecteren de samenstelling van de mest te bepalen en daarvan afhankelijk variabel te doseren.
Meststrooier / Compoststrooier / Kalkstrooier
De meststrooier en compoststrooier zijn veelal hetzelfde apparaat. Ze worden ingezet om vast mest of compost te verspreiden, meestal gebeurd dit na de teelt. Vaste mest variabel strooien is lastig omdat er geen on-the-go-meting van gehalten toegepast kan worden. Compost en kalk (bv gips) kunnen wel variabel toegepast worden omdat de gehalten nagenoeg niet fluctueren. Het variabel doseren gaat op basis van een toepassingskaart die aangeeft hoeveel waar moet komen. De techniek is niet zo verfijnd als bij de kunstmeststrooiers, daar hetgeen gestrooid wordt zich niet leent voor variatie in het strooibeeld. Een compoststrooier heeft een min of meer vaste strooibreedte en varieert dus over deze volle werkbreedte door de bodemketting sneller of langzamer te laten gaan.
Kunstmeststrooier
’’Moderne kunstmeststrooiers kunnen via een terminal in de trekker worden bediend. Deze terminals zijn vaak ook geschikt om een van te voren gemaakte digitale strooitaak van het perceel te lezen. De strooitaak wordt draadloos of via bv een usb-stick ingelezen in de terminal. De terminal wordt met een GNSS ontvanger verbonden die op de tractor of de kunstmeststrooier staat. De positie van de tractor op de strooikaart wordt zo bijgehouden en de doseerschuif van de strooier wordt geregeld zodat de op de strooikaart ingestelde hoeveelheid wordt gegeven. Naast het regelen van de dosering is het ook mogelijk om secties te strooien en overlap te minimaliseren. Deze toepassing zorgt ervoor dat geren kunnen worden uitgewerkt en dat men binnen de contouren van het perceel blijft strooien.’’(Schans, et al., 2008)
Lees meer >>>
Veldspuit
Vloeibare kunstmeststoffen kunnen variabel worden toegediend met een veldspuit. Door een veldspuit uit te rusten met doppen voor een grotere druppelgrootte kunnen er vloeibare kunstmeststoffen worden gebruikt. Het voordeel hiervan is dat de toediening met veldspuiten zeer goed te regelen is en vrijwel alle systemen gebruikt bij gewasverzorging kunnen worden toegepast. Zo kan er ten eerste worden gevarieerd in de druk, waardoor meerdere doseringen mogelijk zijn. Ten tweede kan de veldspuit werken met secties zodat overlap wordt geminimaliseerd. Tot slot is er de mogelijkheid om met varioselect doppen te werken. Hierdoor kan de dosering worden veranderd doordat er continue meerdere doppen beschikbaar zijn die pneumatisch of elektrisch worden aangestuurd.
Lees meer >>>