Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Deze wiki is in aanbouw. Het is nu nog enkel bedoeld voor gebruik in de praktijkpilots van het onderzoeksproject. In de komende maanden zullen geregeld updates plaatsvinden door middel van het toevoegen van KPI’s, sectoren en informatie per KPI. Het doel is om op termijn een jaarlijkse update te geven.

...

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de KPI’s in de kernset en de specificering daarvan voor de akkerbouw en melkveehouderij. Door te klikken op de links in de tabel of op de koppen links op het scherm komt de achtergrond informatie per KPI beschikbaar. Per KPI wordt achtereenvolgens:

  • De benodigde data en de berekeningswijze gegeven;

  • Toegelicht wat de impact en het doel is waar de KPI op stuurt en wat het handelingsperspectief is voor de boer (volgt later dit jaar);

  • Een overzicht van referentiewaarden gegeven (volgt later dit jaar);

  • Toegelicht wat de rekenregels en benodigde data zijn in het geval een vereenvoudigde berekening wordt gebruikt;

  • Beschreven wat de mogelijkheden zijn om de KPI inhoudelijk, methodologisch of met betrekking tot databeschikbaarheid verder te ontwikkelen;

  • Referenties naar relevante websites en publicaties gegeven;

De komende tijd zullen geregeld updates plaatsvinden.

Overzicht KPI's 

KPI 

Akkerbouw

Melkveehouderij

1 - Stikstofbodemoverschot

Nbodemoverschot

Nbodemoverschot

2 - Ammoniakemissie

NH3 veld

NH3 bedrijf
NH3 veld
NH3 stal en opslag
NH3 bedrijf

3 - Fosfaatoverschot

Pbodemoverschot

Pbodemoverschot

4 - Kringloopsluiting  

Landgebruik
Herkomst meststoffen

Landgebruik
Eiwit van eigen land
Afzet bedrijfseigen mest
Herkomst diervoeders
Herkomst meststoffen

5 - Broeikasgasemissies

Broeikasgassen incluslief aanvoerketen
Broeikasgassen bedrijf

Broeikasgassen inclusief aanvoerketen
Broeikasgassen bedrijf

6 - Energiebalans

Energiebalans

Energiebalans

7 - Milieubelasting gewasbeschermingsmiddelen

Milieubelastingspunten

Milieubelastingspunten

8 - Bodemorganische stof

OS aanvoer

Os aanvoer

9 - Bodembedekking

Bodembedekking met rustgewassen

Blijvend grasland

10 - Waterkwantiteit

In ontwikkeling

In ontwikkeling

11 - Gewasdiversiteit 

Index gewasdiversiteit
Randdichtheid (m per ha)

Kruidenrijk grasland
Extensief kruidenrijk gras
Productief kruidenhouden

12 - Natuur en landschap 

Aandeel natuur en landschap %
Aandeel GBDA
Aandeel ANLb

Aandeel natuur en landschap %
Aandeel GBDA
Aandeel ANLb

13 - Dierenwelzijn

Niet van toepassing

In ontwikkeling

In de onderstaande tabellen staat de betekenis van elk symbool weergegeven.

Sectoren waarop de KPI van toepassing kan zijn

akkerbouw.pngImage Added


Akkerbouw

melkveehouderij_grijs.pngImage Added


Melkveehouderij

varkens_pluimvee_grijs.pngImage Added


Andere dierhouderij

Status van de KPI

status_groen.pngImage Added


Uitontwikkeld

status_geel.pngImage Added


Nog in ontwikkeling, maar wordt al breed toegepast

status_rood.pngImage Added


Nog in de testfase

status_grijs.pngImage Added


Nog niet beschikbaar

Over de KPI's 

Het doel van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) is om vervullen een brugfunctie te vervullen tussen duurzaamheidsdoelen van maatschappelijke partijen (bijvoorbeeld overheden) en de dagelijkse praktijk op het landbouwbedrijf. KPI’s vatten informatie over de bedrijfsvoering samen tot informatieve kengetallen waarmee boeren aan maatschappelijke stakeholders kan laten zien hoe het bedrijf bijdraagt aan het realiseren van duurzaamheidsdoelen. In onderstaande figuur is die beoogde werking samengevat. De doelen in deze figuur zijn afgeleid van de visie Kringlooplandbouw van LNV.  

...

De doelstelling van het project is niet om  

...

De KPI-kernset bevat niet voor elk doel een aparte KPI te formuleren maar is juist een integrale set van KPI’s te ontwikkelen waarmee in zijn totaliteit een positieve sturing op alle doelen doelen met betrekking tot klimaat, bodem, water, biodiversiteit en circulariteit kan worden gerealiseerd. Het aantal KPI’s in de set is zo klein mogelijk maar zo groot als nodig is om alle doelen af te dekken. Voor de eerste 6 doelen worden KPI’s opgenomen in de set. Het 7e doel (“Verbeteren sociaaleconomische positie boer”) wordt nagestreefd doordat de KPI-systematiek het mogelijk maakt om betere prestaties op het gebied van de andere zes doelen (financieel) te belonen.

KPI’s brengen dus relevante duurzaamheidsprestaties in beeld van individuele landbouwbedrijven. Het betreft alleen prestaties waar de boer zelf invloed op heeft en die per bedrijf vastgesteld kunnen worden. Bij voorkeur worden de KPI’s zodanig geformuleerd dat de boer zoveel mogelijk vrijheid heeft om de maatregelen te nemen die bij de eigen situatie passen en effectief zijn. Voor realisatie van duurzaamheidsdoelen is het essentieel om prestaties te relateren aan de natuurlijke omgeving van het bedrijf en de daarbijhorende ecologische condities. KPI’s moeten daarom zo veel mogelijk betrekking hebben op de specifieke condities van het bedrijf. Wel dient afwenteling van negatieve effecten naar andere gebieden te worden voorkomen.daarbij horende ecologische condities.

De KPI systematiek is in principe bedoeld voor alle landbouwbedrijven in Nederland. In het project wordt echter gestart met een aantal grote sectoren de sectoren met het grootste grondgebruik (akkerbouw, melkvee, overige veehouderijsectoren).

Een belangrijke voorwaarde voor het kunnen werken met KPI’s op alle Nederlandse landbouwbedrijven is dat de KPI’s op een efficiënte en robuuste manier kunnen worden berekend. KPI’s moeten bij voorkeur snel, goedkoop en betrouwbaar te meten zijn en/of uit bestaande registratie- en monitorsystemen onttrokken kunnen worden met minimale administratieve lasten voor de boer. In het project wordt daarom met veel zorgvuldigheid zorgvuldig gekeken naar goede manier van organiseren van de datastromen, met aandacht en respect voor het eigenaarschap van de data.

...