/
a. Carbon Accounting

a. Carbon Accounting

Carbon accounting is een methode om de klimaatimpact van activiteiten, producten of organisaties te berekenen. Het kan worden toegepast op verschillende niveaus, zoals individuele productieplaatsen, hele bedrijven, of zelfs landen in het kader van internationale overeenkomsten zoals het Kyoto Protocol of het Parijsakkoord. Daarnaast kan carbon accounting ook betrekking hebben op productieketens, waarbij de koolstofvoetafdruk per eenheid product wordt berekend, zoals een fles melk, een paar schoenen, of een liter benzine.

Leerdoelen

  • Begrijpen wat carbon accounting is, wat het doel ervan is en hoe het wordt toegepast op verschillende niveaus zoals bedrijven, landen en productieketens.

  • Inzicht in levenscyclusanalyse (LCA),  hoe deze wordt gebruikt om de koolstofvoetafdruk van producten te berekenen, en wat de term "cradle-to-grave" betekent in dit kader.

  • Kennis van de EU Renewable Energy Directive (RED) en waarom LCA berekeningen belangrijk zijn voor de wetgeving en CO2-besparingen.

  • Herkennen van de verschillende emissiefactoren in de biobrandstofketens, zoals CO2, methaan (CH4) en distikstofoxide (N2O), en begrijpen hoe deze bijdragen aan de totale klimaatimpact.

  • Begrijpen van de strategieën die bedrijven gebruiken om hun CO2-prestaties te verbeteren, zoals efficiëntere meststoffentoepassing, slimme landbouwmethoden en het gebruik van hernieuwbare energie in de toeleveringsketen.

Kennisclip

Verdieping en uitleg

Goed Onthouden

  • Koolstofboekhouding is Carbon Accounting en dat is een methode om de klimaatimpact van activiteiten, producten of organisaties te berekenen. Het kan worden toegepast op verschillende niveaus, zoals bedrijven, landen, en productieketens.

  • Levenscyclusanalyse (LCA) wordt gebruikt om de koolstofvoetafdruk van producten te begrijpen door alle emissies vanaf de productie van grondstoffen tot het einde van de levensduur van het product in kaart brengt.

  • De EU Renewable Energy Directive (RED) bevat een gedetailleerde methodologie om de levenscyclusemissies van hernieuwbare brandstoffen te berekenen en vereist dat deze aanzienlijke CO2-besparingen realiseren ten opzichte van fossiele brandstoffen.

  • Besparingen kunnen optreden door koolstofopslag in bomen of landbouwgrond, of door koolstofafvang tijdens de conversiestap. CO2-uitstoot tijdens de verbranding van biobrandstoffen wordt als nul emissie behandeld omdat het gelijk is aan de CO2 die door gewassen is opgenomen.

Verschillende benaderingen van Carbon Accounting

Bedrijven die vrijwillig hun koolstofimpact willen rapporteren, gebruiken vaak het Greenhouse Gas Protocol. Dit protocol maakt het mogelijk om directe emissies (Scope 1), emissies door gekochte energie (Scope 2) en emissies in de toeleveringsketen en door het gebruik van producten (Scope 3) te rapporteren. De Scope 2 en 3 emissies van één bedrijf zijn feitelijk de Scope 1 emissies van andere bedrijven. Scope 1 emissies van alle activiteiten in een land worden opgenomen in de nationale rapportages.

Om de koolstofvoetafdruk van producten te begrijpen, wordt vaak gebruikgemaakt van een levenscyclusanalyse (LCA). Dit houdt in dat alle emissies worden geteld vanaf de productie van de grondstoffen tot aan het einde van de levensduur van het product, ook wel "cradle-to-grave" genoemd. Voor brandstoffen wordt dit ook wel "well-to-wheel" genoemd. Verschillende LCA-methodologieën bestaan, afhankelijk van het doel van de analyse.

Het EU Renewable Energy Directive (RED) berekeningsmodel

De EU Renewable Energy Directive (RED) bevat een gedetailleerde methodologie om de levenscyclusemissies van hernieuwbare brandstoffen te berekenen in vergelijking met fossiele brandstoffen. Deze methodologie is onderdeel van de wetgeving en vereist dat hernieuwbare brandstoffen in de EU-markt aanzienlijke CO2-besparingen realiseren ten opzichte van fossiele brandstoffen.

De levenscyclusemissie wordt berekend door de emissies van alle activiteiten en bronnen langs de toeleveringsketen op te tellen. In de biobrandstofketens komen emissies vooral voor bij de productie van grondstoffen in de landbouw en in de conversiefaciliteit. Bij het gebruik van afval of residuen zijn de emissies van grondstofproductie vrijwel nihil. De resultaten worden uitgedrukt in gram CO2-equivalent per Megajoule (g CO2e/MJ), een maat voor de klimaatimpact.

Besparingen kunnen ook optreden door koolstofopslag in bomen of landbouwgrond, of door koolstofafvang tijdens de conversiestap. De CO2 die tijdens de verbranding wordt uitgestoten, wordt als nul emissie behandeld, omdat deze gelijk is aan de CO2 die aan het begin van de toeleveringsketen werd opgenomen door de gewassen.

Andere broeikasgassen en emissies

Naast CO2 hebben ook andere gassen een klimaatimpact, zoals methaan (CH4) en distikstofoxide (N2O). Hun impact wordt uitgedrukt in CO2-equivalenten. CO2 wordt voornamelijk uitgestoten tijdens de verbranding van fossiele brandstoffen. N2O-emissies treden vooral op tijdens de toepassing van synthetische meststoffen en CH4-emissies komen voornamelijk van vee en hun mest, of van rottend plantaardig materiaal in wetlands.

Carbon Footprint berekening

Om de koolstofvoetafdruk te berekenen, wordt een inventaris gemaakt van alle massa- en energie-invoerpunten in de toeleveringsketen. Voor elk van deze invoerpunten kunnen standaardwaarden worden gebruikt om te begrijpen welke emissies tijdens de productie en het gebruik zijn veroorzaakt. De resultaten laten zien dat biodiesel op basis van gebruikte frituurolie een toeleveringsketenemissie heeft van 11 g CO2e/MJ, terwijl fossiele diesel een emissie van 94 g CO2e/MJ heeft. Hierdoor bespaart het gebruik van deze biodiesel 88% aan emissies in vergelijking met fossiele diesel.

Compliance en verbeteringen

Om te voldoen aan de vereisten van de RED, gebruiken bedrijven duurzaamheidscertificaten waarop de reductiescore van broeikasgasemissies staat vermeld. Deze certificaten worden gebruikt in de Europese handel in hernieuwbare brandstoffen. Bedrijven verbeteren geleidelijk hun CO2-prestaties door efficiëntere meststoffentoepassing, slimme landbouwmethoden, verbeteringen in de conversieprocessen, of het gebruik van hernieuwbare energie in de toeleveringsketen. Duitsland loopt voorop door de best presterende ketens te stimuleren en de industrie reageert door de maatregelen te implementeren.

Extra leesmateriaal

Toetsvragen

  1. Wat is het doel van carbon accounting?

  1. Wat is het doel van carbon accounting?

a) Het berekenen van de financiële winst van een bedrijf

b) Het meten van de klimaatimpact van activiteiten, producten of organisaties

c) Het bepalen van de marktwaarde van hernieuwbare energiebronnen

d) Het analyseren van de productie-efficiëntie van een fabriek

b) Het meten van de klimaatimpact van activiteiten, producten of organisaties

Een levenscyclusanalyse (LCA) is een methode om de koolstofvoetafdruk van producten te berekenen door alle emissies vanaf de productie van grondstoffen tot aan het einde van de levensduur van het product in kaart te brengen. Dit wordt ook wel "cradle-to-grave" genoemd. In de context van brandstoffen wordt het "well-to-wheel" genoemd. LCA helpt bij het begrijpen van de totale klimaatimpact van een product gedurende zijn hele levenscyclus.

Waar. De CO2-uitstoot tijdens de verbranding van biobrandstoffen wordt als nul emissie behandeld omdat deze CO2 gelijk is aan de hoeveelheid die door de gewassen aan het begin van de toeleveringsketen is opgenomen, waardoor biobrandstoffen klimaatneutraal zijn in termen van CO2-uitstoot.

Related content

d. Logistiek
More like this
10. Carbon Accounting
10. Carbon Accounting
More like this
6.1. Ketenorganisatie
6.1. Ketenorganisatie
More like this
b. Biomassa
More like this
5.1 Data en berekeningswijze
5.1 Data en berekeningswijze
More like this