Verantwoording wiki biologische bedrijfsvoering
Deze wiki is oorspronkelijk ontwikkeld op initiatief van Bionext, de brancheorganisatie voor de biologische sector, in samenwerking met drie AOC (Terra, vml. Nordwin en Clusius college). Bionext bevordert aandacht voor biologische landbouw binnen de primaire opleidingen van het groen beroepsonderwijs (MBO en HBO) en aanbod van gespecialiseerde trajecten voor deelnemers en studenten met belangstelling voor werken in de biologische sector (keuzedeel Biologische bedrijfsvoering, minor, AD). Auteur is Udo Teunis (tot 1 februari 2022 projectmedewerker Bionext, van februari 2022 tot juni 2023 op persoonlijke titel, vanaf juni 2023 weer als vrijwilliger bij Bionext).
Directe aanleiding tot de ontwikkeling van de wiki was het nieuwe keuzedeel Biologische bedrijfsvoering, een initiatief van Bionext en de drie eerdergenoemde AOC. Er was behoefte aan een soort lesbundel met inhoud, aansluitend op de eindtermen van dit keuzedeel. Door te kiezen voor een Open Source aanbod als wiki op Groen Kennisnet kwam deze lesbundel meteen ook beschikbaar voor andere doelgroepen, aansluitend op de doelstellingen van Bionext.
Het ontwikkelen van de wiki is in de eerste ontwikkelfase begeleid door een resonansgroep, bestaande uit Ruud Hendriks en Frens Schuring (Aeres MBO Dronten/Warmonderhof), Harm Rijneveld en Arjen van Buuren (Aeres HBO Dronten/minor Biologische landbouw), Marjan Nijenbanning (AOC Terra), Durk Oosterhof (Nordwin college) en Rosemarie Slobbe en Raymond Zijp (Clusius college), betrokken bij de ontwikkeling van het keuzedeel Biologische bedrijfsvoering, de medewerkers van Bionext Miriam van Bree en Marjan Blom en de medewerkers van Brainstud B.V. Johan Schaap en Marente Soontiëns. Ruud Hendriks en Frens Schuring hebben in die fase materiaal beschikbaar gesteld dat als bron in deze wiki is opgenomen. Andere bronnen zijn aangedragen door medewerkers van Groen Kennisnet. Marc Siepman heeft een belangrijk bijdrage geleverd aan paragraaf 2.1.
Na de eerste ontwikkelfase is de wiki onderhouden, verder uitgebouwd en geactualiseerd door Udo Teunis onder verantwoordelijkheid van Bionext. Vanaf 1 februari 2022 tot juni 2023 was Udo Teunis als auteur op persoonlijke titel verantwoordelijk. In juni 2023 in Udo Teunis opnieuw aan Bionext verbonden als vrijwilliger, met als opdracht auteur/redacteur van deze wiki.
De wiki is vanaf juni 2023 verder ontwikkeld in het kader van het RIF-project Consortium biologische landbouw. Bionext is consortiumpartner, en brengt deze wiki in als eigenaar. In dit project verankert Aeres MBO biologische landbouw in alle primaire opleidingen op alle locaties. Ruud Hendriks en Frens Schuring (Aeres MBO Dronten/Warmonderhof) hebben samen met Udo Teunis een redactieteam gevormd. De wiki blijft daarbij open acces beschikbaar voor ook andere scholen en gebruikerscategorieën (zie hieronder). In december 2023 heeft het redactieteam een complete update van de wiki afgerond. Onverlet voortdurende actualisatie is de wiki zoals die nu online beschikbaar is de versie op basis van deze update.
Doel van de wiki is vooreerst onderwijs over biologische landbouw te ondersteunen, vooral binnen de primaire opleidingen van het groen MBO (niveau 3 en 4) en HBO. De wiki kan daarnaast worden gebruikt in andere opleidingen die een oriëntatie op biologische landbouw willen meenemen, voor cursorisch (volwassenen-)onderwijs en door geïnteresseerden van buiten het onderwijs die zich oriënteren op biologische bedrijfsvoering. Omdat de wiki open acces wordt aangeboden is een breed gebruik mogelijk, Deze open doelgroep bepaalt mede het brede karakter van de wiki en het opnemen van teksten en bronnen op heel verschillend niveau. Idee hierachter is dat deelnemers, studenten en geïnteresseerden door de menustructuur (inhoudsopgave) gericht kunnen zoeken op wat voor hen relevant is. Docenten die de wiki in hun onderwijs gebruiken kunnen dit structureren door onderdelen van de wiki in hun curriculum op te nemen.
Uitgangspunt is wel dat de wiki in ieder geval ondersteunend lesmateriaal biedt voor uitvoering van het MBO-keuzedeel Biologische bedrijfsvoering (K0890). Voor uitvoering van deze wiki biedt Brainstud B.V. een module aan, bestaande uit een reeks opdrachten. Bij deze opdrachten is ondersteunend lesmateriaal in deze wiki te vinden.
eindtermen, kerntaken en examen-ingrediënten keuzedeel Biologische bedrijfsvoering
Een samenvatting van de eindtermen van het keuzedeel Biologische bedrijfsvoering vind je onderaan deze pagina.
Voor het examen van het keuzedeel, uitgevoerd met de module van Brainstud B.V., is een examendocument vastgesteld. De wiki moet het voldoen aan deze exameneisen ondersteunen. De kern van dit examendocument is:
Analyse kerntaken ten behoeve van toetstechnische kwaliteit examen Kerntaak D1-K1: Werken volgens biologische principes
Bewerkte informatie uit keuzedeel
● De kandidaat speelt in op veranderende omstandigheden en eisen die gesteld worden aan biologische producten.
● De kandidaat bezit een brede kennis en vaardigheden van producten, gewassen en/of landbouwhuisdieren waarmee hij werkt en de omgang volgens biologische principes met deze producten, gewassen en/of landbouwhuisdieren.
● De kandidaat bezit een brede kennis en vaardigheden voor noodzakelijke werkzaamheden, technische installaties en machines en de beïnvloeding van omgevingsfactoren binnen een ecologisch model.
● De kandidaat kan zelfstandig werkzaamheden uitvoeren in productie en op bedrijfsniveau, deze taken coördineren en aansturen en advies geven bij het werken volgens biologische principes.
● De kandidaat neemt verantwoordelijkheid voor zijn eigen werkzaamheden en veiligheid en dat van een team en handelt (mede)verantwoordelijk voor de organisatie en de voortgang van werkzaamheden.
Ingrediënten voor het examen
● De kandidaat toont aan in te spelen op veranderende omstandigheden en eisen die gesteld worden aan biologische producten.
● De kandidaat toont aan brede kennis en vaardigheden te bezitten van producten, gewassen en/of landbouwhuisdieren waarmee hij werkt en de omgang volgens biologische principes met deze producten, gewassen en/of landbouwhuisdieren.
● De kandidaat toont aan brede kennis en vaardigheden te bezitten voor noodzakelijke werkzaamheden, technische installaties en machines en de beïnvloeding van omgevingsfactoren binnen een ecologisch model.
● De kandidaat toont aan zelfstandig werkzaamheden te kunnen uitvoeren in productie en op bedrijfsniveau, deze taken te kunnen coördineren en aansturen en advies te kunnen geven bij het werken volgens biologische principes.
● De kandidaat toont zich verantwoordelijk voor zijn eigen werkzaamheden en veiligheid en dat van een team en toont zich (mede)verantwoordelijk voor de organisatie en de voortgang van werkzaamheden.