/
8. Toekomst

8. Toekomst

Momenteel wordt er in de insectensector nog veel onderzocht en ontwikkeld. De afgelopen 10 jaar hebben er veel ontwikkelingen plaats gevonden. De interesse neemt toe, maar het is nog in de pioniersfase zegt Wouter Simons van Entobreed (documentaire De Insectensector in Nederland onder de loep). Hij verwacht dat dit de komende jaren verder zal ontwikkelen en dat technische partijen de beste innovaties eruit pakken en deze commercieel beschikbaar maken. Boeren en andere partijen kunnen dan omschakelen of bouwen voor insectenkweek.

Insecten voor humane consumptie

Naast insecten als dier- of veevoeder, zijn er ook mogelijkheden voor humane consumptie. Iets wat nog niet heel gebruikelijk is in Westerse landen. In de documentaire De insectensector in Nederland onder de loep geeft Arnold van Huis (emeritus hoogleraar entomologie) aan dat er wereldwijd ongeveer 1600 insecten gegeten worden. In landen met een warmer klimaat is dit gebruikelijker. De insecten zijn hier jaarrond aanwezig. In Europa worden ca. 10 insecten gekweekt voor humane consumptie. De meeste insecten worden in het larvale stadium gegeten. De larven worden gedroogd, vermalen en verwerkt in producten. Het is ook mogelijk om de vetten, eiwitten en chitine uit de insecten te halen en dit te verwerken. Dit proces is ingewikkelder.

In dezelfde documentaire komt Frank Eggink aan het woord. Hij is eigenaar van BeFrank Foods. In dit bedrijf worden insecten onder andere verwerkt tot bitterballen, burgers, koekjes, cakemixen, saucijzenbroodjes. Frank Eggink geeft aan dat er veel interesse is in zijn bedrijf, maar dat er een drempel is bij consumenten om producten te proeven.

Uitdagingen

Een grote uitdaging in de insectensector is het kweken op laagwaardige reststromen. Hier liggen kansen en mogelijkheden. De wetgeving is op dit punt nog beperkend.

Ook moet het kweken van insecten economisch rendabel worden voor boeren. Openheid en het delen van kennis zorgen ervoor dat ook kleine partijen een kans krijgen.

Om insecten ook veelvuldig terug te laten komen in humane voeding, is er een cultuuromslag nodig. We zijn niet gewend aan het eten van insecten.

Meer weten?

Bekijk de documentaire De Insectensector in Nederland onder loep via:

De Insectensector in Nederland onder de loep (English subtitles) - YouTube

 

 

Related content

1. De insectenteelt
1. De insectenteelt
More like this
3. Kweek
More like this
2. Bouw en cyclus
2. Bouw en cyclus
More like this
7. Insecten in pluimveevoeding
7. Insecten in pluimveevoeding
Read with this
5. Wetgeving
5. Wetgeving
More like this
2.2 Huisvlieg
2.2 Huisvlieg
Read with this