Vezelhennep is een interessant gewas voor uiteenlopende toepassingen, maar wat moet je precies weten als je vezelhennep wilt telen? Startpunt voor de teelt is vroegtijdige samenspraak met de afnemer (§2.1). Vervolgens zijn er voordelen (§2.2) en behoeften (§2.3) bij vezelhennepteelt. Door de beperkte behoeften past vezelhennep ook uitstekend in een biologisch teeltplan (§2.4). Een voorbeeld saldoberekening voor hennepteelt t.b.v. technische toepassingen (§2.6) laat zien dat het financiële plaatje in een gemiddeld jaar in eerste instantie iets minder gunstig is dan voor bijvoorbeeld tarwe, maar daar staan voordelen tegenover (§2.2 en 2.3).
De teelt van vezelhennep is gericht op de eindtoepassing. Hierbij zijn 2 typen hoofdproduct te onderscheiden: 1) Korte technische vezel en 2) Lange vezel.
‘Korte vezel’ gericht op veelal technische toepassingen zoals vezelmatten voor isolatie van gebouwen (§6.2), composieten voor de automobielindustrie (§6.3), groeimedium voor de tuinbouwsector (§6.4). Fijne vezels zijn eventueel ook geschikt voor textiel (§7.2). Scheven + rest kunnen gebruikt worden voor uiteenlopende toepassingen: bouwblokken (§6.5), Stalstrooisel (§6.6) en voeding (§6.7). Hierbij zijn er opnieuw ruwweg 2 sub-opties:
Relatief vroege oogst om betrekkelijk fijne vezels te verkrijgen, en waarbij de opbrengst in ton/ha wat lager is dan bij latere oogst. Bij vroege oogst kunnen ook de bloemen geoogst worden en is veldroten (§5.4) goed mogelijk; goede roting is nodig om bij de verdere verwerking de vezels en scheven goed te kunnen scheiden.
Relatief late oogst waarbij dikkere vezels en een hogere ton/ha opbrengst worden verkregen. Hierbij kunnen tevens zaden geoogst worden. Later in het seizoen oogsten maakt het lastiger om op het veld voldoende te roten en drogen.
In droger klimaat (Duitsland) of zuidelijker landen (Frankrijk, Roemenië) is de combinatie van late oogst, zaden oogsten en veldroten wel mogelijk. Maar ook in Limburg wordt deze optie momenteel al verkend.
‘Lange vezel’ gericht op hoogwaardig textiel (§7.1). En scheven + rest voor uiteenlopende toepassingen (§6.5, 6.6 en 6.7).
De oogst en verwerking gelijkt op die van lange vlasvezels. De methoden voor de oogst en verwerking van lange hennepvezels zijn de afgelopen jaren ontwikkeld in landen als België en Frankrijk en gereed voor opschaling van pilotschaal naar industriële schaal.
Voor de teelt van lange fijne vezels worden vroeg bloeiende rassen gebruikt die ook vroeg geoogst worden.
Voor het verkrijgen van deze 2 verschillende hoofdproducten worden veelal verschillende rassen (§3.3 en 3.4) gebruikt en ook de oogstmethoden (§5.3.1 en 5.3.2) en de verdere verwerking verschillen (§6.1 en 7.1.1).
In sommige landen is het toegestaan om vezelhennep te telen t.b.v. de productie van zogenaamde inhoudsstoffen zoals CBD olie en deze te gebruiken als voedingssupplement. In Nederland is dit niet toegestaan (zie kader in §5.1). Bij deze teelt kunnen de vezels en scheven als restproduct gebruikt worden (zie ook (§8.2).
§2.1 Selection of fibre hemp cultivation in consultation with buyer/processor
§2.6 Economic model calculation of hemp cultivation for technical applications
Further information
Hempflax. ‘Hemp cultivation manual’
Green Inclusive. ‘Handleiding hennepteelt 2022’ (Dutch)
Grow2Build, 2015. ‘De vezelteelt van vlas en hennep’ (Dutch)
Concise information on desired growing conditions and further processing.
24 pages
Westerhuis, W., 2016. ‘Hemp for textiles: plant size matters’
Thesis focused on conditions that minimise the formation of so-called secondary fibres. These secondary fibres are relatively short and relatively high in lignin, making them less suitable for use in textiles.
242 pages
Van der Werf, H.G.M., 1991. ‘Agronomy and crop physiology of fibre hemp. A literature review’
Agronomy and crop characteristics of fibre hemp
17 pages
Inagro, 2023. ‘Hoe hennep telen?’ (Dutch)
Brief explanation of what industrial hemp is, how it can be grown, harvested and processed, and about economic aspects.
https://inagro.be/themas/groene-grondstoffen/hoe-hennep-telen
Inagro, 2013. ‘Vlas en hennep als bouwstof voor biomaterialen’ (Dutch)
Brochure with brief description of cultivation, harvesting, processing and applications of fibre hemp.
8 pages
Inagro, 2011. ‘Groene grondstoffen – Industriële hennep’ (Dutch)
Exploration of opportunities for (dual-purpose) hemp cultivation in Flanders; and brief description of diverse application possibilities.
https://www.yumpu.com/nl/document/read/8198992/groene-grondstoffen-industriele-hennep-vilt
36 pages
List of partner organisations of the General Belgian Flax Association, https://www.vlasverbond.be/NL/partner-organisaties
List of members of biological linen and hemp association (French), https://linetchanvrebio.org/index.php/les-membres/