/
2.3 Meelworm

2.3 Meelworm

De meelworm behoort tot de inheemse soort in Nederland. Het is één van de bekendste insecten als het gaat om professionele kweek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voer voor reptielen die als huisdier worden gehouden. Het is niet voor niks dat de meelworm al zo lang wordt gekweekt. Het is een waardevolle eiwitbron én gemakkelijk te kweken. Ze passen in het menu van veel dieren: reptielen, vogels, vogelspinnen, vissen, maar zeker ook als voedselbron voor mensen.

Uiterlijk

Als we de meelworm en tor van dichtbij bekijken, zien we de indeling van kop, thorax en buikgedeelte.

De meelworm (boven) en meeltor (onder)
Hans Smid: bugsinspace.nl

 

Kop

  • Meelworm
    In het kopgedeelte bevinden zich de monddelen. Deze zijn redelijk klein en ze geven dan ook de voorkeur aan kleine brokjes eten. Er bevinden zich ook een stel antennes op de kop. Hiermee kunnen ze voelen en krijgen ze informatie over hun omgeving. Hoewel ze ook ogen hebben, zijn deze erg klein. Het zijn immers dieren die graven om aan voedsel te komen.

  • Tor
    Aan de kop van de tor bevinden zich de zintuigen, zoals de ogen en de antennes. Vooral de antennes zijn essentieel voor het vinden van eten, maar ook voor het opmerken van gevaar en het vinden van een partner.

Thorax

  • Meelworm
    De thorax, of middengedeelte, bestaat uit drie segmenten die elk één paar poten bevat. Deze poten zijn niet erg geschikt om mee te lopen, maar ze kunnen er prima mee graven.

  • Tor
    Aan de thorax zijn de poten en vleugels bevestigd. Hoewel de meelworm zijn poten vooral gebruikt voor graven, kan de tor ook prima (snel) lopen én vliegen.

Buik

  • Meelworm
    De buik is het grootst met negen segmenten. Hierin bevindt zich het verteringsysteem, maar het is ook een opslag voor vet. Dit vet is essentieel om voldoende energie te hebben voor de transformatie van larve naar tor.

  • Tor
    Het verteringstelsel en de voortplantingsorganen bevinden zich in de buik van de tor.

Levenscyclus

Cyclus van de meelworm

Vergeleken met de BSF en huisvlieg, heeft de meelworm een langere levenscyclus. Het kan tot 3 à 4 maanden duren voordat een eitje is getransformeerd in volwassen tor. Dit is met name afhankelijk van de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid en het aanwezige voedsel. Uiteindelijk wordt de meelworm 20x zo groot. Een volwassen vrouwtjes tor kan in totaal 200 – 300 eitjes leggen. Na bevruchting begraaft ze zichzelf in de grond om hier de eitjes te leggen.

In de afbeelding hiernaast zie je de levenscyclus.

 

 

Goed om te weten

Wist je dat de tor langdurig zonder water kan? Ze zijn in staat voldoende water uit hun voedsel te halen, maar zijn ook in staat om door hun schild water uit de omgeving op te nemen.

 

Related content

8. Toekomst
8. Toekomst
More like this
1. De insectenteelt
1. De insectenteelt
More like this
2. Bouw en cyclus
2. Bouw en cyclus
More like this
2.2 Huisvlieg
2.2 Huisvlieg
Read with this
3.2.3 Meelworm
3.2.3 Meelworm
More like this
Inleiding
Inleiding
Read with this