Bedrijfsmodel
Een praktisch model om een goed overzicht te krijgen van de factoren die meespelen in de insectenteelt is het Business Model Canvas. Dit economisch model bestaat uit 9 bouwstenen:
Wat bied je als insectenkweker:
Waardeproposities: waarom kiezen klanten jouw product of service?
Klanten:
Klantsegmenten: wie is je klant?
Kanalen: hoe vinden klanten jouw bedrijf?
Klantrelaties: hoe onderhoud en behoud je relaties?
Infrastructuur:
Kernmiddelen: wat heeft je bedrijf nodig om te (blijven) bestaan en/of te groeien?
Kernactiviteiten: wat gaat je bedrijf doen?
Belangrijke partners: met wie werk je samen?
Financiën:
Kostenstructuur: hoe ziet het financieel eruit?
Inkomstenstromen: hoe ga je je geld verdienen?
Bij het opstarten of evalueren van een bedrijf kan deze BMC je enkele handvaten geven en inzicht in wat je nodig hebt, maar ook of het rendabel kan worden of niet.
Om te beginnen moet je met een goed product komen: een waardepropositie. Een aantrekkelijk product voor je klanten, met een goede kwaliteit/prijs verhouding. Natuurlijk moet er ook een behoefte zijn aan dit product of die behoefte moet gecreëerd worden. Het is dus van belang om goed marktonderzoek te verrichten.
Welk product of dienst is er te koop wat zo aantrekkelijk is, dat klanten het bij jouw bedrijf gaan kopen?
Een voorbeeld:
Het leveren van hoge/constante kwaliteit én kwantiteit larven, aan pluimveehouders, zodat hun kippen een eiwit bron van hoge kwaliteit tot hun beschikking hebben.
Vervolgens worden de klanten in beeld gebracht. Onder klanten verstaan we iedereen die een product of service koopt. Vaak kunnen deze klanten opgedeeld worden in groepen met dezelfde kenmerken. Deze kennis maakt het makkelijker om klanten gericht te benaderen.
Kies je dan voor bijvoorbeeld pluimveehouders en/of voor de farmaceutische industrie? Dat hangt van meerdere factoren af.
Enkele voorbeelden zijn:
· Regelgeving
· Aankoop gedrag
· Concurrentie
· Kosten en opbrengst
· Mogelijkheden om samen te werken
· Toegankelijkheid
· Groeimogelijkheden
Een klantenbestand opbouwen is een belangrijke stap. Er moet bepaald worden hoe deze klanten bereikt kunnen worden. Wat zijn de contactpunten en momenten met de klanten. Mensen moeten immers weten dat het bedrijf bestaat, hoe ze het (insecten)product kunnen kopen en hoe het geleverd zal worden.
Enkele voorbeelden zijn artikelen in tijdschriften/online, mond op mond reclame, maar ook een nette winkel. Hetzelfde geldt voor klantrelaties behouden, de sleutel tot succes. Een goed contact met je klanten vergroot de loyaliteit, maar helpt ook met voorspellingen te doen over de behoefte/koopgedrag van de klanten.
Zonder klanten, geen bedrijf, maar om een bedrijf draaiende te houden zijn er ook middelen nodig, ook wel kernmiddelen genoemd. Het gaat niet alleen om materiaal, maar ook om mankracht, kennis en financiën. Alles wat nodig is om tot een product te komen.
Naast kernmiddelen zijn er ook kernactiviteiten nodig. Wat voor activiteiten zijn er nodig om de waardepropositie te produceren en bij de klant te krijgen? Een voorbeeld van een kernactiviteit is bijvoorbeeld transport.
Als bedrijf alles zelf willen maken en produceren is niet altijd de beste keus. Het kan veel voordeliger zijn om samenwerking aan te gaan met bedrijven die bepaalde producten goedkopen en/of beter kunnen maken. Op deze momenten ga je samenwerken met partners.
Tot slot de financiën. Wanneer kosten en baten tegen elkaar afgewogen worden zal blijken of het bedrijf kan starten dan wel kan blijven bestaan.
Hieronder een voorbeeld van hoe een dergelijk model er (vereenvoudigd) voor de insectenkweek uit kan zien.