Comfort en huisvesting
Comfort is een aspect van huisvesting dat het welzijn van een dier beïnvloedt. Comfort betekent een lig- en rustplaats die past bij de natuurlijke behoeftes van het dier. Daarnaast moet het dier zich veilig voelen in de huisvestingssituatie en comfortgedrag uit kunnen oefenen. Comfort zorgt ervoor dat dieren minder snel ziek worden en sneller van ziekte herstellen.
Comfortabele lig- en rustplaats
Een dier heeft een plek nodig om te rusten en te slapen. Die plek moet passen bij de natuurlijke behoeftes van het dier. De slaapbehoefte en slaapgewoontes van dieren variëren sterk. Olifanten slapen ongeveer 5 uur, terwijl vleermuizen tot wel 20 uur slapen. Vissen slapen niet echt, maar hebben wel rust nodig. Ze kunnen urenlang bewegingloos in het water staan. Vogels hebben vaak zitstokken of takken nodig om comfortabel te kunnen rusten. Andere dieren liggen juist graag op een zachte, tochtvrije ondergrond, waarbij ze een comfortabele houding aan kunnen nemen. Ligboxen bij koeien zijn soms te kort of er is te weinig ruimte voor het hoofd om de zwaai naar voren te maken als de koe gaat liggen. Dit komt het lig- en rustcomfort niet ten goede.
Een comfortabele lig- en rustplaats is ook belangrijk voor herstel en energiebesparing. Dit speelt vooral bij jonge, oude en zieke dieren.
Veiligheid
Elk dier heeft behoefte aan veiligheid. Veiligheid in huisvesting kan zijn: rugdekking, schuilplaatsen of overzicht in leefruimtes, zodat je het gevaar ziet aankomen. Gevaar kan zich voordoen in de vorm van soortgenoten, roofdieren en, in een aantal gevallen, mensen. Runderen bijvoorbeeld leven graag aan de rand van bossen, waar ze in betrekkelijke veiligheid het voedsel rustig herkauwen en verteren. Sommige prooidieren rusten overdag en leven in de relatief veilige periode van schemer en nacht. Het overdag storen van nacht- en schemerdieren betekent dus een verstoring van rust en veiligheid. Dieren moeten ook beschermd worden tegen extreme klimaatfactoren zoals hitte, koude en tocht, zodat onderkoeling, oververhitting of verstikking wordt voorkomen. Ook geluiden, kleuren en/of geuren kunnen storen. Die zijn soms niet waar te nemen door de mens, maar dieren kunnen er veel last van hebben.
Zelfverzorging
Zelfverzorging is gedrag dat je als comfortgedrag kunt bestempelen. Dit zijn gedragingen zoals likken, wassen, poetsen, schuren, uitschudden, rekken, rollen, baden, krabben en dergelijke. Kippen nemen graag een zandbad om ongedierte tussen de veren kwijt te raken. Een eend maakt graag zijn lichaam nat om zijn verenkleed te poetsen en in te vetten. Koeien vinden het heerlijk om op plekken waar ze niet met hun tong kunnen komen, te schuren langs een opgehangen borstel. In goede huisvesting zijn voorzieningen aangebracht om comfortgedrag mogelijk te maken. Vaak kun je met heel eenvoudige ingrepen in die behoeftes van het dier voorzien.