/
5 - Broeikasgassen

5 - Broeikasgassen

Deze wiki is in aanbouw. In de komende tijd zullen geregeld updates plaatsvinden door middel van het toevoegen van KPI’s, sectoren en informatie per KPI.

KPI stuurt op

De stijging van het gehalte aan broeikasgassen in de atmosfeer draagt bij aan klimaatverandering. Ook de landbouw draagt hieraan bij, via de uitstoot van de broeikasgassen methaan (CH4), lachgas (N2O) en koolstofdioxide (CO2).

Methaan wordt gevormd tijdens spijsverteringsprocessen, vooral in herkauwers, en bij omzettingen van mest in mestopslagen. Lachgas emitteert uit mest, en uit landbouwbodems als gevolg van bemesting en landgebruik (bv. veenafbraak). Koolstofdioxide ontstaat op het bedrijf zelf vooral als gevolg van gebruik van fossiele energie. Daarnaast vinden er CO2-emissies plaats bij een daling van de koolstofvoorraad in de bodem, bijvoorbeeld op veengronden. Omgekeerd kan de bodemkoolstofvoorraad ook stijgen: dan wordt netto CO2 onttrokken uit de atmosfeer die in mindering kan worden gebracht op emissies. Tenslotte vinden er buiten het bedrijf emissies plaats bij de productie van aangekochte productiemiddelen, zoals kunstmest en krachtvoer. Ook zijn er emissies door landgebruiksverandering, zoals ontbossing voor voerproductie.

Zowel door overheden als door het bedrijfsleven worden ambitieuze doelen gesteld om de emissie van broeikasgassen uit de landbouw te verminderen. Het bedrijfsleven kijkt hierbij naar emissies in de hele keten, de overheid alleen naar emissies binnen de landsgrenzen, ingedeeld naar sectoren (waaronder landbouw). Via deze KPIs worden de bijdragen van het individuele landbouwbedrijf aan die doelen inzichtelijk gemaakt.

Relevante sectoren

akkerbouw.png
melkveehouderij_grijs.png

Definitie KPI

Emissies van methaan, lachgas en kooldioxide uit dieren, mest, bodem en energieverbruik op het bedrijf en bij productie/transport van grondstoffen aangevoerd op het bedrijf minus onttrekking van kooldioxide door (netto) koolstofvastlegging in de bodem.

Omdat doelen van bedrijfsleven en overheden verschillende afbakeningen kennen maar allebei relevant zijn, wordt gewerkt met twee invullingen van de KPI:

  1. Keten (LCA): alle emissies op het landbouwbedrijf en de aanvoerketen

  2. Landbouwbedrijf (NIR): alleen de emissies op het landbouwbedrijf

 

Status KPI

Sector

Toelichting

Status KPI

Sector

Toelichting

Status KPI

a. Keten (LCA): 2) breed toegepast, op onderdelen in ontwikkeling
b. Landbouwbedrijf (NIR): 3) nog in ontwikkeling

a. Keten (LCA): 2) breed toegepast, op onderdelen in ontwikkeling

b. Landbouwbedrijf (NIR): 3) nog in ontwikkeling

Uitgebreide definitie

Broeikasgasemissies uit de landbouw worden doorgaans op twee manieren berekend:

  • Landen aangesloten bij het UNFCCC Klimaatverdrag zijn verplicht om broeikasgasemissies binnen eigen landgrenzen te monitoren en per sector te rapporteren in een National Inventory Report (NIR) Onder voorbehoud van de voorschriften van de IPCC Guidelines.

  • Industrie: monitoring van emissies die ontstaan bij de productie van levensmiddelen in de gehele keten, op basis van een levenscyclusanalyse (LCA) (voorschriften bv. ISO, PEFCR).

De twee methoden verschillen vooral in de afbakening van het systeem en gassen:

  • NIR benadering: De meeste emissie uit de landbouw valt onder de NIR sector landbouw, en een kleiner deel valt onder de NIR sectoren energie, industrie en landgebruik. Op dit moment worden in deze KPI alleen CH4, N2O en CO2 emissies die vallen binnen de NIR sector landbouw meegenomen. In de toekomst mogelijk ook emissies binnen de NIR sector landgebruik.

  • LCA ketenbenadering: CH4, N2O en CO2 emissies in de gehele productieketen, inclusief emissies op het landbouwbedrijf en in de keten. Meestal worden alleen emissies in de aanvoerketen en op het landbouwbedrijf meegenomen (‘cradle to farm gate’).

Emissies in de NIR benadering zijn dus onderdeel van de LCA ketenbenadering. Methoden en data voor berekening van emissies zijn grotendeels gelijk.

Bij een LCA benadering is de totale emissie de som van de CH4, N2O en CO2 emissies die plaatsvinden bij:

  • Productie en transport van aanvoerbronnen (bv. aangekocht veevoer, kunstmest, energiedragers, vee, gewasbeschermingsmiddelen, machines)

  • Pens- en darmfermentatie (CH4)

  • Stal en mestopslag (CH4, N2O)

  • Bemesten, weiden, gewasresten (N2O)

  • Bekalken en aanwenden ureum (CO2)

  • Verbruik van brandstoffen, incl. loonwerk (CO2)

  • Opwekken van energie (CO2)

  • Landgebruiksverandering (CO2)

  • Koolstofvastlegging en emissie uit de bodem (CO2, N2O)

Bij een NIR benadering voor de NIR sector Landbouw is de totale emissie de som van de CH4, N2O en CO2 emissies die plaatsvinden bij:

  • Pens- en darmfermentatie (CH4)

  • Stal en mestopslag (CH4, N2O)

  • Bemesten, weiden, gewasresten (N2O)

  • Bekalken en aanwenden ureum (CO2)

  • Indirecte N2O door NH3 en NO3

Het totale broeikaseffect van gassen wordt berekend door verschillende gassen uit te drukken in CO2-equivalenten, waarbij een weging wordt gebruikt voor de mate waarin elk gas bijdraagt aan het broeikaseffect: 1 kg CO2 per kg CO2, 27 kg CO2 per kg biogene CH4, 29,8 kg CO2 per kg fossiele CH4, en 273 kg CO2 per kg N2O (PEFCR, 2018a).

In de zuivelsector worden de ketenemissies (LCA) in de melkveehouderij uitgedrukt per kilogram geproduceerde meetmelk (‘functionele eenheid’). Naar de functionele eenheden waarin ketenemissies in de akkerbouw (op dit moment wordt de emissie uitgedrukt per ha) en NIR emissies het beste kunnen worden uitgedrukt, loopt nog onderzoek.

Ontwikkelrichting definitie

  • In welke functionele eenheid/eenheden moeten broeikasgasemissies worden uitgedrukt, gegeven de doelen en gebruik in de praktijk?

  • Uitgangspunt is om een hybride systeem toe te passen met zowel een LCA als NIR benadering. Het doel is om dit zo in te vullen dat het een goede sturing geeft op het verminderen van absolute emissies zowel wereldwijd als in Nederland, en tegelijkertijd geen risico geeft op afwenteling op andere duurzaamheidsthema’s.

Meer over deze KPI

 

Related content

5.2 Impact en handelingsperspectief
5.2 Impact en handelingsperspectief
Read with this
*.* Broeikasgassen (landbouwbedrijf en keten)
*.* Broeikasgassen (landbouwbedrijf en keten)
More like this
5.1 Data en berekeningswijze
5.1 Data en berekeningswijze
Read with this
Broeikasgassen
Broeikasgassen
More like this