/
5.3 Referentiewaarden

5.3 Referentiewaarden

Gewenste richting

Doel is totale broeikasgasemissies te verlagen en koolstofvastlegging (onder andere in de bodem) te verhogen. Hoe lager de emissie, hoe beter. Van belang is wel dat maatregelen om emissies op het bedrijf te verlagen niet leiden tot een stijging van emissies elders (buiten het bedrijf).

Benchmarks

Voor de LCA-benadering worden in de melkveehouderij in de KringloopWijzer benchmarks gehanteerd op basis van grondsoort, intensiteit en gangbaar/biologisch, met in totaal 36 groepen (5 grondsoorten, 7 intensiteitsklassen, biologisch). Voor broeikasgasemissies is dit relevant met name wegens verschillen in gebruiksnormen, verhouding gras/snijmais, bodememissies en melkproductieniveaus.

Voor de akkerbouw is het werken met KPIs en benchmarks nog geen gemeengoed. Voor akkerbouw (LCA-benadering) en de NIR benadering (beide sectoren) loopt onderzoek naar geschikte benchmarks.

Technische haalbaare waarden

Volgt later.

Drempel en streefwaarden doelbereik

Overheidsdoelen voor het verminderen van broeikasgassen worden gesteld op nationaal niveau en zijn een totaalvolume van emissies die gereduceerd moeten worden, meestal uitgedrukt in megatonnen (Mton) aan CO2-equivalenten.
Op nationaal niveau zijn er twee relevante beleidsdoelen:

  • De Nederlandse landbouw mag in 2030 nog 17,9 Mton CO2-eq. uitstoten, waarvan 13,6 Mton door de veehouderij en mestaanwending akkerbouw (Kamerbrief over voorjaarsbesluitvorming Klimaat).

  • De nationale methaanemissie moet in 2030 30% lager zijn dan in 2020 (Global Methane Pledge).
    De restemissie opgave betekent een reductie van iets minder dan 30% ten opzichte van 2018. In het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) werd beoogd om 5 Mton CO2-equivalenten uit de veehouderij (incl. mestaanwending akkerbouw) te reduceren, met ten minste 3,8 Mton CO2-equivalenten methaanreductie.

De overheid verkent nog hoe deze doelstellingen te concretiseren naar subsectoren binnen de landbouw (bv. melkvee, varkens en akkerbouw). Pas als daarin duidelijkheid wordt gegeven kunnen doelen worden vertaald naar te realiseren KPI scores op bedrijfsniveau om die doelen te halen. Een belangrijke factor hierin zal zijn hoe het aantal dieren zich ontwikkeld. Bij een grotere afname van dieraantallen is er minder reductie op de KPI scores nodig.

Related content