/
4.5 Ervaringen

4.5 Ervaringen


Jan Wolthuis (Den Andel) heeft sinds vier jaar een proefopstelling waarbij in een sabbatical jaar in mei de groenbemester wordt gezaaid en wordt geteeld als een volwaardig gewas. De opbrengsten van zijn pootaardappelen gaan omhoog. Dit jaar (2021) heeft hij een mix met veel vlinderbloemigen geprobeerd, waarbij hij volgend jaar hopelijk een minimale stikstofgift hoeft te geven en zo bijdraagt aan het verminderen van stikstofemissies.



“Ik was op zoek naar een win-win situatie voor de bodem, de biodiversiteit en de boer. Ik ben met een sabbatical jaar begonnen vanwege de vergroeningsmaatregelen en om achtergebleven bestrijdingsmiddelen op te ruimen.

Er zijn vele voordelen aan groenbemesters verbonden, zoals de financiële bijdrage voor vergroening en de toename in biodiversiteit en organische stof. Het zorgt voor zowel diepe als oppervlakkige beworteling en rust voor de bodem. Als de groenbemester straks tot wel twee meter hoog staat, is het een lust voor het oog. Ook uit de omgeving krijg ik positieve reacties. Ik hoop een balans te vinden tussen plagen en gezond bodemleven met het sabbatical jaar, maar dat is een langdurig proces. Bovendien is er het financiële aspect. Je mist een jaar saldo, maar de opbrengst van de aardappelen erna is hoger.

De motivatie moet uit jezelf komen, ik ga niet prediken. Ik vind het zelf leuk en het heeft een positief effect op de pootaardappelopbrengst. In 2019 was het erg droog, maar zag je dat de aardappelen er toen nog goed bij stonden door het hogere organische stofgehalte en de grotere capillaire werking.”


Al vanaf het begin van zijn carrière in 1993 werkt Berend Jansema (Sellingen), akkerbouwer in de Groningse Veenkoloniën, met niet-kerende grondbewerking en groenbemesters. Sinds kort heeft hij een proefperceel opgezet waarop hij met alternatieve, groene middelen werkt om schadelijke alen en schimmels te voeden, zodat ze de planten niet aanvreten.



“Onze gronden hebben veel last van stuifproblemen in het voorjaar, waar niet-kerende grondbewerking een goede maatregel tegen is. Het zorgt voor een minder kwetsbare bouwvoor en grotere aanwezigheid van nutriënten doordat er meer organische stof in de bovenlaag blijft.

We blijven verschillende typen en mengsels groenbemesters uitproberen. We zaaien bewust brede mengsels om op vele vlakken resultaat te krijgen, schadelijke alen niet te laten vermeerderen, maar wel veel saprogene alen te stimuleren om zo het bodemleven in balans te krijgen.

Om te starten moet je toch ‘out-of-the-box’ wat durven proberen. Dit gaat met vallen en opstaan en kost misschien wat opbrengst of een tijdelijke uitbreiding van alen. Maar de goede resultaten en adviezen hebben voor mij de overhand om hiermee door te gaan.”

Related content

6.4. Perspectief
More like this
1.5.1 Het oprichten van stamboeken (2024)
1.5.1 Het oprichten van stamboeken (2024)
More like this
6.3. Omschakelplan, bedrijfsplan, verdienmodel
6.3. Omschakelplan, bedrijfsplan, verdienmodel
More like this
Subthema 1: Waarom is er een nieuwe stijl groenbeheer nodig?
Subthema 1: Waarom is er een nieuwe stijl groenbeheer nodig?
More like this
1.9.1 Ontwikkelingen die het fokken van dieren beïnvloeden
1.9.1 Ontwikkelingen die het fokken van dieren beïnvloeden
More like this