Asperges

 

  • Pagina:
    Aspergekever

    De volwassen rode asperge kever is ongeveer 6 mm groot en rood met zwarte stippen. De larven zijn bruin geel van kleur en hebben zoals alle keverlarven, duidelijk zichtbare pootjes. Larven schaven van de stengels en vreten van het loof.

  • Pagina:
    Aspergemineervlieg

      Dicht bij de grond en deels onder de grond zijn lichtgroene mineergangen te zien op de stengels. Oudere mineergangen verkurken waardoor een onregelmatig vlekkerig patroon ontstaat.

  • Pagina:
    Aspergeroest

    In juli zijn eerst oranje en daarna bruine blaasjes te zien op loofdelen. In het najaar worden deze blaasjes zwart. Deze schimmel komt behalve op de gekweekte asperge ook op wilde aspergesoorten voor.

  • Pagina:
    Aspergevlieg

    De vlieg is ongeveer 8 mm groot en te herkennen aan de strepen op de vleugels. Maden van de aspergevlieg vreten gangen in de stengels van aspergeplanten.

  • Pagina:
    Bonenvlieg Asperge

    De bonenvlieg is een grijze vlieg met zwarte poten die 3 tot 6 mm lang is. De vlieg komt algemeen voor en tast behalve asperge ook bonen, erwten, spinazie, aardappel, augurk, uien, gladiool en fresia aan. 

  • Pagina:
    Grauwe schimmel - Asperge

    Afgestorven bloemetjes zijn bedekt met grijs schimmelpluis. Van daaruit kan de rest van de plant worden aangetast. Botrytis cinerea is een schimmel die ook vele andere gewassen voorkomt zoals aardbei, druif en tomaat. De schimmel kan de plant binnendringen via wonden, bloemblaadjes en afstervende plantendelen. 

  • Pagina:
    Herinplantziekte - asperge

    Bruine vlekken (lesies) op de wortels die in rot kunnen overgaan.

  • Pagina:
    Rode aspergekever

    De rode aspergekever is 4-5 mm lang en duidelijk herkenbaar aan de rood-oranje dekschilden met op elk dekschild zes zwarte stippen. De vraatschade van de kever beperkt zich tot schraapschade aan jonge, zachte plantendelen. De larven doen zich tegoed aan de bessen van de asperge en veroorzaken daarin gaatjes.

  • Pagina:
    Stemphylium

    Op de stengels bevinden zich kleine ovale scherp afgegrensde bruine vlekjes van 2-6 mm lang. De kern van het vlekje is vaak iets lichter bruin. De eerste aantasting is meestal dicht bij de grond.

      

  • Pagina:
    Stengelbasisrot - Asperge

    Op de scheiding van grond en lucht bevinden zich op jonge stengels ovale bruine ingezonken plekken. Er kan wit schimmelpluis op te zien zijn. Deze nat aanvoelende plekken kunnen later de hele stengel omvatten.