/
Keurmerk, label en certificaat

Keurmerk, label en certificaat

Keurmerken

Bedrijven of dierhouders die dieren onder betere omstandigheden houden dan minimaal vereist is, kunnen hiervoor gecertificeerd of erkend worden. Ze mogen dan een keurmerk of label gebruiken. Zo geeft het EKO-keurmerk aan dat een product afkomstig is van de biologische landbouw. Als dieren meer ruimte krijgen en/of voer van een betere kwaliteit, kost dat vaak meer. Daarom zijn de producten van de biologische bedrijven meestal duurder dan de ‘gangbare’ producten.
Certificering vindt ook plaats in de huisdierenbranche: de gecertificeerde dierenspeciaalzaak, de erkende trimsalon en het erkende dierenpension. Vakkennis en goede voorlichting staan hier op de eerste plaats. Een voorbeeld daarvan is het certificaat van Stichting Dierbaar.

Beter Leven kenmerk

De Dierenbescherming heeft een sterrensysteem ontwikkeld. Het systeem daagt het bedrijfsleven uit om het welzijn van de dieren in de veehouderij te verbeteren. En het maakt het de consument makkelijker om voor een diervriendelijker product te kiezen. Het systeem bestaat uit het logo van de Dierenbescherming met de vermelding ‘Beter Leven’ en drie sterren. Eén gele ster staat voor een verbetering van dierenwelzijn. Deze wordt toegekend aan producten, waarbij bij het produceren de grootste welzijnsproblemen worden aangepakt. Dat zijn problemen als verveling en ruimtegebrek. Twee gele sterren gelden voor producten waarbij er meer aandacht is voor het dierenwelzijn van de producerende dieren (bijvoorbeeld eieren van kippen met vrije uitloop), maar nog niet zo veel als bij de productie van biologische producten. Biologische producten krijgen drie gele sterren, omdat bij de productie ervan het meest tegemoet gekomen wordt aan het natuurlijke gedrag van het dier.

 

 

Stimuleren door overheid

De overheid kan welzijns- of diervriendelijke initiatieven ook ondersteunen met subsidies of belastingvoordeel. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het bouwen van duurzame stallen en bij innovaties in de veehouderij.
De overheid ondersteunt ook onderwijs en onderzoek op het gebied van dierenwelzijn. Zo financiert de overheid de Groene Kennis Coöperatie (GKC), een innovatieplatform waar groene onderwijs- en onderzoeksinstellingen samen met het bedrijfsleven en de maatschappij werken aan het delen en het benutten van groene kennis.
De overheid financiert ook onderzoeksprogramma’s die worden uitgevoerd door onderzoeksinstellingen en universiteiten zoals Wageningen UR en Utrecht Universiteit

 

 

Related content

5.3. Certificatie als biologisch
5.3. Certificatie als biologisch
More like this
5. Regelgeving, certificatie, omschakeling
5. Regelgeving, certificatie, omschakeling
More like this
5.4. Biologisch keurmerk tussen andere certificaten
5.4. Biologisch keurmerk tussen andere certificaten
More like this
6. Bedrijf, keten, markt
6. Bedrijf, keten, markt
More like this
5.2. Regelgeving: hele keten biologisch
5.2. Regelgeving: hele keten biologisch
More like this