/
5.2. Regelgeving: hele keten biologisch

5.2. Regelgeving: hele keten biologisch

Een product is pas biologisch als alle stappen in de keten tot en met het product in de schap biologisch zijn. Daarom zijn er niet alleen regels voor de primaire productie (de biologische landbouw) maar ook regels voor het transport, de opslag en de verwerking.

De regels voor de biologische primaire productie (landbouw) vind je in hoofdstuk 5. Maar hoe zit het nu met de verdere keten ?

 In hoofdlijn:

  • Strikte scheiding van gangbare en biologische producten tijdens vervoer en opslag. Daarmee wordt voorkomen dat er toch gangbare producten in de biologische keten terecht komen. Omdat er van een aantal biologische producten te weinig aanbod is, en de prijzen meestal hoger zijn, is er een risico van fraude. Daarom zijn de regels voor gescheiden vervoer en opslag en de controle daarop strikt.

  • Altijd herkenbaar: iedere stap in de keten moet traceerbaar zijn. Ieder bedrijf in de keten moet dus gecertificeerd zijn voor transport, opslag en/of verwerking van biologisch product, ook als dat bedrijf daarnaast tevens gangbare producten omzet.

  • Gescheiden verwerking: ook bij de verwerking worden gangbare en biologische producten gescheiden gehouden. Dat kan b.v. betekenen dat verschillende machines worden gebruikt, of machines eerst worden schoongemaakt voor een biologische batch wordt verwerkt.

  • Toegestane hulpstoffen: er is een lijst toegestane hulpstoffen, zoveel mogelijk van natuurlijke (biotische) oorsprong. Deze hebben gewoon een E-nummer. Biologische bewerkte producten hebben dus veelal ook E-nummers op de verpakking.

  • Handel: in de handel (retail) worden biologische producten alleen aangeboden als de biologische herkomst in de hele keten aantoonbaar is. Alleen dan komt het ‘groene blaadje’ erop. Als de winkel zowel gangbare als biologische producten aanbiedt (zoals de meeste supermarkten) worden gangbare en biologische producten strikt gescheiden. In gecertificeerde supermarkten met alleen biologische producten, zoals de Ekoplaza, mogen groenten, aardappelen en fruit los worden verkocht. In een niet-gecertificeerde winkel of supermarkt die biologische naast gangbare producten verkoopt mogen alleen verpakte biologische versproducten worden verkocht, zodat vermenging van gangbare en biologische producten niet mogelijk is. Door de nieuwe Verordening, ingaande 2022, is er nu wel mogelijk geworden om verkooppunten te certificeren (Hierop is een uitzondering mogelijk voor kleine verkooppunten, zoals marktkramen; daarvoor geldt een meldingsplicht). Een gecertificeerd verkooppunt mag ook onverpakte versproducten naast gangbare producten aanbieden. Dat opent een nieuwe markt voor bio-verswaren in supermarkten en op marktkramen. Inmiddels hebben al meerdere grote supermarktketens een certificaat gekregen.

verdieping certificatieplicht verkooppunten en marktontwikkeling

De certificatie van supermarkten komt goed op gang: https://www.biojournaal.nl/article/9477012/certificatieplicht-bij-verkooppunten-ook-vomar-en-albert-heijn-skal-gecertificeerd/

Voor info over de certificering van verkooppunten zie verder par. 5.3.

 

Related content

5. Regelgeving, certificatie, omschakeling
5. Regelgeving, certificatie, omschakeling
More like this
6. Bedrijf, keten, markt
6. Bedrijf, keten, markt
More like this
4.2. Weidegang, uitloop, huisvesting en dierenwelzijn
4.2. Weidegang, uitloop, huisvesting en dierenwelzijn
More like this
6.1. Ketenorganisatie
6.1. Ketenorganisatie
More like this
5.1. Hoofdlijn verordening Biologische landbouw en afgeleide regelgeving
5.1. Hoofdlijn verordening Biologische landbouw en afgeleide regelgeving
More like this
5.4. Biologisch keurmerk tussen andere certificaten
5.4. Biologisch keurmerk tussen andere certificaten
More like this