Schroef-/vijzelpers

In het kort

In het kort

Schroef- of vijzelpersen worden gebruikt om drijfmest te scheiden in een dikke, stapelbare en een dunne, vloeibare fractie. De scheiding vindt plaats op basis van deeltjesgrootte en wordt vooral voor rundveedrijfmest gebruikt. Het scheidingsrendement is ongeveer 25 – 35% voor droge stof, 40% voor fosfaat en 20 – 30% voor stikstof.

Schroefpers, vijzelpers, schroefpersfilter, mestscheider

Schroefpers.jpg
Vereenvoudigde schematische weergave schroefpers

 

Schroefpers - bewerkte afbeelding.jpg
Schroefpers

 

Doel techniek

Doel techniek

Schroefpersen, ook wel vijzelpersen genoemd, worden gebruikt om drijfmest te scheiden in een dikke, stapelbare fractie en een dunne, vloeibare fractie.

Omschrijving techniek

Omschrijving techniek

Vijzelpersen of schroefpersfilters hebben een metalen of kunststof vijzel waarmee de drijfmest door een cilindervormige metalen behuizing met kleine (zeef)openingen wordt geperst. Hierbij loopt de dunne fractie door de (zeef)openingen heen, terwijl de dikke fractie door de toenemende druk via het einde van de scheider wordt geperst. De scheiding vindt plaatst op basis van deeltjesgrootte.

Dit type mestscheider heeft een wat lagere capaciteit vergeleken met andere mestscheidingstechnieken en is vooral geschikt voor rundveedrijfmest. Het scheidingsrendement (het percentage dat bij scheiding in de dikke fractie terecht komt ten opzichte van de totale ingaande hoeveelheid) is afhankelijk van de meststof die gescheiden wordt. Bij een goede afstelling van de tegendruk die op de uitgaande dikke fractie wordt uitgeoefend is voor fosfaat uit rundveedrijfmest een scheidingsrendement van circa 40% van de ingaande hoeveelheid haalbaar. Voor varkensdrijfmest is de fosfaatafscheiding veelal minder dan 25%. Het scheidingsrendement voor stikstof ligt tussen 20 – 30%. Ook is het mogelijk om digestaat na (co-)vergisting te scheiden, wat leidt tot vergelijkbare scheidingsrendementen voor droge stof en fosfaat. Alleen het scheidingsrendement voor stikstof (en kali) ligt bij digestaat wat lager dan bij drijfmest. Bij gebruik van een schroef-/vezelpers wordt meestal geen gebruik gemaakt van hulpstoffen om het scheidingsrendement te verhogen.

Het droge stofgehalte van de ingaande drijfmest is van grote invloed op de prestatie van een mestscheider. Bij een hoger droge stofgehalte wordt per kuub ingaande drijfmest een grotere hoeveelheid dikke fractie verkregen met een hoger droge stofgehalte. De scheidingsrendementen voor stikstof, fosfaat en kali nemen daarbij ook toe. Met een schroef-/vijzelpers kan een dikke fractie met een droge stofgehalte van 25 – 35% worden gehaald.

Bij opslag van gescheiden mestfracties kan zowel uit de dikke als dunne fractie uitstoot van ammoniak en broeikasgassen ontstaan. Ook is er risico op lachgasproductie uit de dikke fractie.

De investeringen in deze techniek zijn relatief laag, waardoor het vaak op boerderijniveau wordt toegepast. Vijzelpersen worden zowel als vaste installaties als mobiele installaties aangeboden en de capaciteit varieert tussen 4-15 m3/uur. Het elektriciteitsverbruik van een vijzelpers is ongeveer 1,0 kWh/m3 ingaande drijfmest. Dit betreft enkel het energieverbruik van de mestscheider zelf; het verbruik van randapparatuur (eventuele mengers, pompen, transportbanden en compressoren) is hierin niet meegenomen.

Ingaande meststromen

Ingaande meststromen

  • ­Rundveedrijfmest

  • Digestaat na (co-)vergisting van rundveedrijfmest

(Uitgaande) eindproducten

(Uitgaande) eindproducten

  • Dikke fractie na mestscheiding

De dikke fractie na scheiding heeft een droge stofgehalte van circa 25-35%.  Het stikstof- en kaligehalte is vergeleken met de ingaande drijfmest lager, terwijl het fosfaatgehalte van de dikke fractie hoger is. De dikke fractie is geschikt als boxstrooisel, maar kan ook als meststof in de land- of tuinbouw worden gebruikt. Ook kan het verder worden verwerkt (composteren, hygiëniseren).

  • Dunne fractie na mestscheiding

De dunne fractie na scheiding heeft een hoger stikstof- en kaligehalte dan de ingaande drijfmest. Bij gebruik van een vijzelpers is het fosfaatgehalte van de dunne fractie aanmerkelijk lager dan van de ingaande mest. De dunne fractie wordt vaak teruggeleid naar de mestopslag en op eigen bedrijf gebruikt.

Bronnen en interessante links

Bronnen en interessante links

Gorissen, A., & Snauwaert, E. (2018). Oplossingen voor het mestoverschot in de veehouderij. Brugge: Het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking vzw. Opgehaald van https://cdn.digisecure.be/vcm/2018121314837396_boekje-lowres.pdf

Hoeksma, P. (2013) Verwekring van digestaat uit co-vergisting. Application Centre for Renewable Resources (ACRRES). PPO nr 564. https://edepot.wur.nl/273735

Ing. R.F.M. van Noort, Msc. (2019). Mestbewerkingstechnieken. ZLTO.

Schröder, J., De Buisonjé, F., Kasper, G., Verdoes, N., & Verloop, K. (2009). Mestscheiding: relaties tussen technieken, kosten, milieu en landbouwkundige waarde. Wageningen: Plant Research International B.V. Opgehaald van https://edepot.wur.nl/50884

Vannecke, T., A. Gorissen & H. Vanrespaille (2018) Literatuurstudie: waarde van de dikke fractie na mestscheiding als bron van organische stof. Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM). https://cdn.digisecure.be/vcm/201810313296161_literatuurstudie-dikke-fractie-final.pdf

Wevers, K., Hol, S., Meijvogel, D., Van der Weide, R., & Gollenbeek, L. (2021). Mogelijke mest behandelingen op bedrijfsniveau. Wageningen Research, Rapport WPR-816. 32 pp.; 14 fig.; 1 tab.; 38 ref. Opgehaald van https://edepot.wur.nl/584504#:~:text=Mestverwerking%20kan%20dan%20ingezet%20worden,waarddor%20minder%20transportkosten%20gemaakt%20worden%20(

Bedrijven

Bedrijven

Voorbeelden van bedrijven die deze techniek leveren zijn:

  • Börger GmbH

  • Distrimex Pompen & Service B.V.

  • Fabiton

  • John Breider Mechanisatie

  • JOZ BV

  • Keydollar B.V.

  • REKO Industrial Equipment B.V.

  • SIM Holland B.V.

  • Slootsmid Mesttechniek

  • VE-TEC B.V.

  • Vogelsang GmbH & Co

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur dan een mail naar info@wikimest.nl.