Decanter (/centrifuge)

In het kort

In het kort

Een decanter (ook wel centrifuge genoemd) scheidt drijfmest in een dikke en een dunne fractie. Deze apparaten zijn bruikbaar voor zowel varkens- als rundveedrijfmest en kunnen ook mobiel worden ingezet.

Decanter, centrifuge, mestscheiding, mestscheider

 

Decanter GEA - mobiel.jpg
Mobiele decanter

 

Decanter GEA - container.jpg
Decanter

 

 

 

Doel techniek

Doel techniek

Een decanter is een type centrifuge dat specifiek is ontworpen voor het scheiden van vloeistoffen en vaste deeltjes. Een verschil tussen decanters en andere mestscheiders is dat decanters scheiden op basis van soortelijk gewicht in plaats van deeltjesgrootte.

Omschrijving techniek

Omschrijving techniek

Decanters werken volgens het principe van middelpuntvliedende (ook wel centrifugale) kracht doordat de decanter snel rond zijn as draait. Door de centrifugale kracht worden de zwaardere deeltjes in het aangevoerde mengsel (drijfmest) naar buiten gedrukt en komen ze tegen de wand van de decanter terecht. Vervolgens worden de deeltjes met een schroefvijzel afgevoerd. De vloeibare fase wordt naar het midden van de decanter gedwongen, waarna de vloeistof met behulp van een pomp wordt afgevoerd. Decanters zijn vooral geschikt voor de afscheiding van kleine deeltjes met een hoog soortelijk gewicht.

Zonder toepassing van hulpstoffen (polymeren) wordt een droge stofgehalte bereikt van 25-30% van de stapelbare vaste fractie. Tevens komt in deze fractie het overgrote deel van het fosfaat terecht (50-70% van het fosfaat uit de ingaande mest of digestaat). Het fosfaatgehalte van de dunne fractie na scheiding met een centrifuge is lager dan van de dunne fractie uit een vijzelpers, maar hoger dan van de dunne fractie uit de zeefbandpers. Met hulpstoffen kan het scheidingsrendement vergroot worden. De uitgaande mestfracties kunnen verder verwerkt worden, maar ook ingezet worden als meststoffen voor de landbouw.

 Centrifuges zijn zowel geschikt voor een vaste als mobiele mestscheider, waardoor ze op meerdere kleinere bedrijven toegepast kunnen worden. Het energieverbruik is ongeveer 4,0 kWh/m3 ingaande drijfmest.

Ingaande meststromen

Ingaande meststromen

Drijfmest of digestaat van runderen of varkens

(Uitgaande) eindproducten

(Uitgaande) eindproducten

De dikke fractie na centrifugeren heeft een droge stofgehalte van 25-30%. Fosfaat en organische stof zal vooral in de dikke fractie terecht komen. De dikke fractie wordt veelal geëxporteerd naar gebieden met een vraag naar organische meststoffen, zoals Frankrijk, Duitsland en Polen

De dunne fractie is rijk aan stikstof en kalium, en heeft een bruine kleur door de opgeloste organische stof. De dunne fractie kan verder verwerkt worden tot bijvoorbeeld een mineralenconcentraat of ammoniumsulfaat.

Bronnen en interessante links

Bronnen en interessante links

Ing. R.F.M. van Noort, Msc. (2019). Mestbewerkingstechnieken. ZLTO.

Schröder, J., De Buisonjé, F., Kasper, G., Verdoes, N., & Verloop, K. (2009). Mestscheiding: relaties tussen technieken, kosten, milieu en landbouwkundige waarde. Wageningen: Plant Research International B.V. Opgehaald van https://edepot.wur.nl/50884

Slootsmid Mesttechniek. (2023). Mestscheiden. Opgeroepen op 24 oktober 2023, van Slootsmid Mesttechniek: https://www.slootsmid.com/producten/mestbewerking/mestscheiders-met-decanter/slootsmid-mobiele-decanter/

Wevers, K., Hol, S., Meijvogel, D., Van der Weide, R., & Gollenbeek, L. (2021). Mogelijke mest behandelingen op bedrijfsniveau. Wageningen Research, Rapport WPR-816. 32 pp.; 14 fig.; 1 tab.; 38 ref. Opgehaald van https://edepot.wur.nl/584504

Bijlages

Bijlages

Filmpje ‘Flottweg Decanter with adjustable Impeller’ (Engelstalig):

Bedrijven

Bedrijven

Voorbeelden van bedrijven die deze techniek leveren zijn:

  • Alfa Laval

  • GEA

  • Slootsmid Mesttechniek

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur dan een mail naar info@wikimest.nl.