Drogen

In het kort

In het kort

Mest kan op verschillende manieren gedroogd worden om massa te reduceren. Het kan toegepast worden op diverse vormen van mest. 

Drogen, droogtechnieken, gedroogde mest, thermisch drogen, warmte

Doel techniek

Doel techniek

Mest drogen wordt gedaan om het volume en de massa te verlagen. Hierdoor kan het product goedkoper worden getransporteerd. Ook is het een voorwaarde om mest te kunnen korrelen. Daarnaast kan het product langer worden bewaard. Door verhitting tijdens het droogproces wordt het aantal ziektekiemen gereduceerd. De techniek wordt voornamelijk toegepast op van nature droge mest, zoals kippenmest, maar ook op vaste vormen van mest, zoals de dikke fractie na mechanische scheiding van drijfmest of digestaat. Soms worden deze vaste mestsoorten eerst gecomposteerd, waarmee het droge stofgehalte al is verhoogd, waardoor er minder energie nodig is.

Omschrijving techniek

Omschrijving techniek

Drogen is het toevoeren van warmte om vocht uit de mest te verdampen. Hierdoor wordt het volume en de massa van de mest verkleind. Er zijn verschillende manieren die uitgaan van verschillende principes om vocht te verdampen en daarmee mest(fracties) te drogen.

Thermische droging gaat uit van verhitten, waarbij een verhoging van de temperatuur wordt gebruikt om water te verdampen. In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van een externe warmtebron, zoals aard- of biogas of biomassa. Voor de meeste drogers is het noodzakelijk dat het te drogen materiaal een rulle structuur heeft, zodat er veel contact is tussen de drooglucht en het materiaal. De meeste drogers zijn geschikt voor stapelbare mestsoorten en dikke fracties van drijfmest of digestaat na scheiding. Om mest te korrelen moet het eerst gedroogd worden tot ongeveer 80% droge stof. Na het persen worden de korrels dan nog doorgedroogd tot 90% droge stof, gehygiëniseerd en gekoeld.

Inmiddels zijn technieken beschikbaar om het verdampingsproces efficiënter te laten verlopen, bijvoorbeeld door het productoppervlak zo groot mogelijk te maken of de lucht rondom de mest zo droog mogelijk te maken. Hierdoor wordt het ook mogelijk om relatief nat ingangsmateriaal (zoals drijfmest) te drogen.

Bij het drogen van mest ontstaan gasvormige emissies, waaronder ammoniak. Daarom dient de lucht gezuiverd te worden met een luchtwasser. Daarnaast ontstaat er – afhankelijk van tot hoe ver de mest wordt gedroogd – een droog product, waardoor het proces gevoelig is voor stofvorming. De verhittingsstap en het droge eindproduct zijn ook een risico op brandgevaar.

Varianten

Varianten

  • Trommeldroger

  • Banddroger

  • Wervelbeddroger

  • Schudbeddroger

  • Stoomdroger

  • Cycloondroger

  • Schroef/schijven droger

  • Peddeldroger

  • Adsorptiedroger

  • Vriesdroger

Ingaande meststromen

Ingaande meststromen

  • Van nature vaste mest (zoals kippenmest)

  • Vaste fractie drijfmest of digestaat (na scheiding)

  • Vloeibare mestvormen (drijfmest en digestaat)

(Uitgaande) eindproducten

(Uitgaande) eindproducten

  • Gedroogde mest met een hoog drogestofgehalte.

Bronnen en interessante links

Bronnen en interessante links

VCM vzw. (2022). Thermisch drogen. Opgehaald van VCM vzw: https://www.vcm-mestverwerking.be/nl/kenniscentrum/5080/thermisch-drogen

WUR (2013). Rapport 703 Inventarisatie emissies en geluidsoverlast van mestbewerkingsinstallaties en eventuele maatregelen (wur.nl)

Informatie van kenniscentrum InfoMil over de milieueffecten van het drogen van mest

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur dan een mail naar info@wikimest.nl