/
1.1 Organische (dierlijke) mest

1.1 Organische (dierlijke) mest

Dierlijke mest is ontlasting van landbouwhuisdieren (koeien, varkens, kippen, geiten, schapen, e.d.) eventueel gemengd met urine en stro. Wanneer deze mest direct van het dier afkomstig is (verse mest), dan is de kans groot dat het bacteriën bevat die ziekten bij mensen veroorzaken. Deze zogenaamde ziekteverwekkers (humaan pathogenen) leven in de darmen van landbouwhuisdieren. In mest zullen ze afsterven en uit onderzoek bleek dat 3 tot 4 weken bewaren van mest al tot een sterke reductie van de hoeveelheid humaan pathogenen leidt. Belangrijk hierbij is wel dat opgeslagen mest niet wordt bijgemengd met verse mest. In de praktijk blijkt de afname niet voldoende te zijn om deze mest veilig toe te passen in de primaire productie van groente en fruit. Er dient nog steeds een risiconalyse uitgevoerd te worden.

Lees meer

Minerale meststoffen zoals kunstmest is geen organische mest. Kunstmest bestaat uitsluitend uit mineralen (NPK). In kunstmest komen geen humaan pathogenen voor.

Organische mest die een hittebehandeling heeft ondergaan is vrij van ziekteverwekkende micro-organismen. Een temperatuur van boven de 55℃ is vaak dodelijk voor ziekteverwekkers maar ook drogen (onttrekken van water) en langdurige bewaring. Bij gedroogde mestkorrels wordt mest verwarmd en verdampt er water waardoor ziekteverwekkers afsterven. Bij composteren van mest worden temperaturen boven 55℃ bereikt waardoor ziekteverwekkers afsterven. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat deze temperatuur gedurende 3 dagen behaald wordt. Champost bestaat uit gecomposteerde paardenmest gemengd met kippenmest stro en kalk en omdat deze mestsoort een composteringsbehandeling heeft ondergaan is het veilig met betrekking tot verspreiding van ziekteverwekkers. Gecomposteerde mest en champost zijn dus microbiologisch veilig in gebruik, maar dat hoeft niet te gelden voor producten die zijn gemengd met (verse) organische mest. Dit is algemene informatie. Voor maatwerk op bedrijfsniveau dient er een risicoanalyse uitgevoerd te worden waarin de specifieke omstandigheden meegenomen zijn.

Related content

1.4 Praktijkvoorbeelden gebruik dierlijke mest
1.4 Praktijkvoorbeelden gebruik dierlijke mest
More like this
2.1 Beregening
2.1 Beregening
Read with this
2.4 Grond (bron) en leidingwater
2.4 Grond (bron) en leidingwater
Read with this
1.2 Microbiologische besmetting & analyse
1.2 Microbiologische besmetting & analyse
Read with this