/
Cross-overs

Cross-overs

Samen naar een circulaire economie! Daar gaat het onderwerp ‘cross-overs’ over. Circulariteit gaat verder dan ieders eigen sector of expertise. Als we minder gebruik willen maken van primaire grondstoffen uit natuurlijke reserves dan zullen er alternatieve bronnen voor in de plaats moeten komen. Eén van de oplossingsrichtingen ligt in het verbinden van verschillende sectoren. Het doel van die verbinding is om uitgaande materiaalstromen van het ene (voedsel)productiesysteem te verwaarden tot bruikbare grondstoffen voor een ander productiesysteem. Dit concept noemen we ‘cross-overs’ en Wageningen University & Research heeft een strategie opgezet om de potentie van zulke samenwerkingsverbanden in kaart te brengen.

 

Visualisatie van de ‘cross-over’ aanpak. Zo kan de potentie van reststroomverwaarding in kaart worden gebracht voor verschillende toepassingen. Het wenkend perspectief is om kringlopen te sluiten door stappen te zetten op de R-ladder.

 

Het proces begint vaak met een vraag naar een bepaalde grondstof of de behoefte om een reststroom te verwaarden. Vervolgens wordt gekeken hoe vraag aan aanbod kan worden gekoppeld of vice versa; het vinden en verbinden van leverancier en afnemer. Daarna start er een analyse om de verscheidene stromen te kwantificeren én om verschillen tussen gevraagde kwaliteit en beschikbare kwaliteit – denk aan concentratie en contaminanten – op te stellen. Na deze analyse kan er vaak al een eerste evaluatie plaatsvinden:

  • Verantwoord de schaal van de potentiële toepassing nader onderzoek? Is er genoeg positieve impact te behalen?

  • Kunnen kwaliteitsproblemen worden opgelost met beschikbare technologie?

Als deze vragen een positief beeld schetsen, worden andere mogelijke uitdagingen geanalyseerd. Vaak gebeurt dit in samenwerking met stakeholders in het bedrijfsleven en overheid. Het gaat hierbij om logistiek, wet- en regelgeving of sociale- en economische factoren. De afweging om uiteindelijk tot een pilot, prototype of opschaling van een toepassing over te gaan, is of de waargenomen uitdagingen zodanig kunnen worden opgelost dat het wenkend perspectief – het sluiten van een kringloop – de middelen waard is. Er zijn al enkele combinaties nader onderzocht:

 

Related content

Waardecreatie voor het eigen bedrijf
Waardecreatie voor het eigen bedrijf
More like this
Start
More like this
Onderhoud van de openbare ruimte, gemeente Huizen
Onderhoud van de openbare ruimte, gemeente Huizen
More like this
Meervoudige waardecreatie
Meervoudige waardecreatie
More like this
Vergroenen met bewoners in De Haagse Hendrik & De Gaarde, Woningcorporatie Haag Wonen
Vergroenen met bewoners in De Haagse Hendrik & De Gaarde, Woningcorporatie Haag Wonen
More like this