Lichamelijke ingrepen en handelingen
Ingrepen en handelingen zijn soms nodig voor het welzijn van het dier. Soms zijn ze nodig voor het algemeen belang, bijvoorbeeld om het uitbreken van besmettelijke ziektes te voorkomen. Bij het uitvoeren van ingrepen en handelingen moet je er altijd voor zorgen dat het dier zo min mogelijk hinder en stress ondervindt.
Ingrepen en handelingen
Bij lichamelijke ingrepen wordt levend weefsel van een dier, zoals de staart, de oren, de huid of andere lichaamsdelen, ingesneden, geknipt, verwijderd of beschadigd. Lichamelijke ingrepen bij dieren zijn wettelijk verboden. Er zijn echter uitzonderingen die wel zijn toegestaan, zoals dieren onvruchtbaar maken, couperen van varkensstaarten en ingrepen die een dierenarts voorschrijft (zoals een keizersnede). Dit mag, omdat het nog nadeliger voor het welzijn van het dier kan zijn als de ingreep niet wordt uitgevoerd.
Handelingen zijn manieren van omgaan met het dier waartegen een dier zich kan verzetten. Voorbeelden van handelingen zijn het scheren van schapen, het bekappen van paardenhoeven en het wassen van dieren.
De uitvoering van een ingreep of handeling moet heel zorgvuldig door een deskundige worden uitgevoerd, zodat er zo min mogelijk pijn, ongemak, blijvend letsel of stress bij het dier ontstaat.
Identificatie
Voor sommige diersoorten is een merkteken wettelijk verplicht. Met dit merkteken kan ieder individu worden geïdentificeerd. Deze verplichting geldt onder meer voor alle koeien, paarden, varkens, geiten en schapen. Zij krijgen meestal een oormerk of chip en soms een tatoeage. Ook een fokker die honden en katten houdt, moet zijn dieren identificeren. Dit gebeurt meestal met een chip die met een injectie onder de huid wordt aangebracht. Het dier merkt hier weinig van. Voor honden en katten die als huisdier worden gehouden is een merkteken (nog) niet verplicht.
Het aanbrengen van het identificatiemerk mag geen onnodige pijn of letsel veroorzaken. Daarnaast mag het dier niet meer dan nodig in zijn functioneren worden belemmerd.
Doden van dieren
Als het erg slecht gesteld is met de gezondheid van een dier, door ziekte, verwondingen of pijn, is het soms beter voor het dier om hem uit zijn lijden te verlossen. Dit noem je euthanasie. Het is belangrijk dat euthanasie zorgvuldig gebeurt en door een deskundige wordt uitgevoerd. Als het dier op een onjuiste manier wordt gedood, kan dit voor extra leed bij het dier zorgen.