/
6 - Energiebalans

6 - Energiebalans

Deze wiki is in aanbouw. In de komende tijd zullen geregeld updates plaatsvinden door middel van het toevoegen van KPI’s, sectoren en informatie per KPI.

 

KPI stuurt op

Het gebruik van fossiele brandstoffen draagt bij aan de opwarming van de aarde. Nederland en de EU kennen ambitieuze doelstellingen om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen via besparing en omschakeling naar energie uit hernieuwbare bronnen (energietransitie).

De landbouw kan een positieve bijdrage leveren aan de energietransitie door zelf te besparen, door over te schakelen op het gebruik van hernieuwbare energie en door het produceren van hernieuwbare energie uit zon, wind en biomassa voor anderen. De agrarische sector is hierin een cruciale partij omdat zij de ruimte heeft om hernieuwbare energie in voldoende omvang te produceren.

Deze KPI brengt in beeld hoe het landbouwbedrijf bijdraagt aan de energietransitie.

Relevante sectoren

akkerbouw.png
melkveehouderij_grijs.png

 

 

Definitie KPI

Deze KPI berekent de energiebalans (productie minus verbruik) en het aandeel hernieuwbare energie op bedrijfsniveau.

Status KPI

Sector

Status KPI

Sector

Status KPI

Uitgebreide definitie

Deze KPI brengt in beeld hoe het bedrijf bijdraagt aan de energietransitie. Het energiegebruik- en productie wordt op diverse manieren gemeten, ook op landbouwbedrijven. Middels de KPI Energie is voor landbouwbedrijven een methode uitgewerkt om de bijdrage aan de energietransitie in beeld te brengen.
In de KPI-energie wordt uitgegaan van alle, op het agrarisch bedrijf, aanwezige energievormen. De KPI-energie is uitgewerkt in twee onderdelen, namelijk energiebalans en het aandeel hernieuwbaar.
De energiebalans geeft een indicatie van de balans tussen de opgewekte en gebruikte energie op het landbouwbedrijf. Het gebruik van energie betreft onder andere elektriciteit, aardgas en diesel. De opgewekte energie betreft onder andere elektriciteit, warmte of mogelijk in de toekomst waterstof.

In de KPI Energiebalans zitten twee doelstellingen verwerkt, namelijk:

1. Minimalisering van energieverbruik;
2. Maximalisering van energieproductie.

De energiebalans sluit niet uit dat er fossiele energie wordt gebruikt. Het aandeel hernieuwbare energie geeft aan hoeveel van het energieverbruik met hernieuwbare energie wordt ingevuld. In theorie kan een bedrijf zonder eigen productie wel alle energie hernieuwbaar inkopen.

De voorgestelde definitie zal in de praktijk worden getoetst. Hierbij wordt onder andere gekeken naar praktische werkbaarheid, databeschikbaarheid en incentives. Aandachtspunten zijn hoe om te gaan met energieverbruik door loonwerkers en welke energieproductie mee te nemen.

Meer over deze KPI

Related content

6.1 Data en berekeningswijze
6.1 Data en berekeningswijze
More like this
12.4 Vereenvoudigde rekenregels
12.4 Vereenvoudigde rekenregels
More like this
6.2 Impact en handelingsperspectief
6.2 Impact en handelingsperspectief
More like this
1. Introductie: Waarom hernieuwbare brandstoffen voor transport
1. Introductie: Waarom hernieuwbare brandstoffen voor transport
More like this
6.1. Ketenorganisatie
6.1. Ketenorganisatie
More like this