Kosten-batenanalyse Handelen op groeikrachtkaarten
Wageningen University & Research heeft een eenvoudig economisch rekenmodel gemaakt om de kosten en baten van het gebruik van groeikrachtkaarten te berekenen. Het rekenmodel geeft voor uw eigen bedrijf een indicatie van de economische haalbaarheid. Op basis van uw eigen inschattingen van kosten, opbrengsten en hoe wisselend de boomgaarden zijn, wordt een terugverdientijd berekend. Daarmee wordt inzichtelijk onder welke omstandigheden u een investering in deze precisietechnologie zou kunnen terugverdienen.
Hulpmiddel voor discussie
Het rekenmodel is in het project ‘KoM Fruit 4.0’ ontwikkeld als hulpmiddel, om de economische aspecten van het handelen op groeikrachtkaarten voor telers praktisch hanteerbaar te maken. De berekeningen zijn bedoeld voor discussie met en tussen fruittelers. De gebruikte uitgangspunten zijn afgeleid van de eerste inzichten, die zijn opgedaan in de projecten 'Kennis Op Maat Fruit 4.0' en 'FP202 - Precisiewortelsnijden op basis van dronebeelden'. Uit vervolgonderzoek en praktijkervaringen zal de komende jaren blijken in welke mate de uitgangspunten en berekeningen verder aangescherpt moeten worden.
Het model richt zich op de toepassing van groeikrachtkaarten. Behalve deze toepassing zijn er meer technologieën beschikbaar, zoals precisiedunning. Het kan zijn dat deze dezelfde basisinvestering nodig hebben, zoals rtk-gps. Het is aan de gebruiker om zulke kosten zonodig naar rato te verdelen over meerdere toepassingen.
De economische haalbaarheid van een investering is een deel van het verhaal. Daarnaast kan werkgemak ook een belangrijke motivatie zijn om toch te investeren.