Temperatuurverhoging
De verandering van het klimaat zorgt voor een stijging van de temperatuur in Nederland. Zoals in H1 van deze WIKI al te zien was is de temperatuur in Nederland de afgelopen decennia al toegenomen. Naast dat de gemiddelde temperatuur stijgt, neemt ook het aantal hittegolven als gevolg van klimaatverandering toe (KNMI, https://www.clo.nl/indicatoren/nl050904-zomerse-dagen-in-nederland-1906-2008 ). De verwachting is dat het seizoen waarin gewasproductie plaats kan vinden zal toenemen door de opwarming van Nederland. Voor enkele gewassen zorgt het voor een snellere gewasgroei in het voorjaar of een vroegere oogst [1]
[2]. Een nadeel van deze vroege voorjaarsontwikkeling is het risico op doorvriezen van bloem(knopp)en bij late nachtvorst [3].
Simulaties en experimentele studies laten zien dat temperatuurstijging ook leidt tot een vroege rijping van gewassen. Het proces van vroege rijping en snellere veroudering van bladeren compenseert de hogere productie in het voorjaar [2].
Warmere winters worden over het algemeen gezien als negatief effect van het stijgen van de temperatuur. Hierdoor neemt de overlevingskans van ziekten en plagen toe. Dit zorgt voor een toename van ziekteverwekkers en daardoor van een toename van gewassen die leiden onder ziekten en plagen [1] [3].
Op onderstaande pagina’s lees je alles over deze verschillende aspecten van temperatuurverhoging.