/
7.3.1 Cotoniseren

7.3.1 Cotoniseren

Cotoniseren is een proces om de relatief lange vezelbundels van hennep de textuur en consistentie van korte zogenaamde stapelvezels te geven, zoals bijvoorbeeld katoen, zodat ze gesponnen, geweven en gebreid kunnen worden op katoen-specifieke systemen. De fysische eigenschappen die door het cotoniseren kunnen veranderen zijn de lengte, fijnheid en diameter. 

Hennepvezels bevatten minder cellulose dan de katoenvezels waardoor ze niet dezelfde zachtheid als katoenvezels hebben. Hierdoor is de hennepvezel een minder populaire vezel in de textielindustrie. Cotoniseren kan dit nadeel (deels) verhelpen, waardoor hennepvezels meer gaan lijken op de katoenvezel.

De grondstof voor het cotoniseren zijn de volledige bastvezels zoals die verkregen worden voor technische toepassingen (§6.1) alsook de korte vezels die vrijkomen bij de zwingel- en hekellijn (§7.1.1, 7.1.3). Bij het cotoniseren wordt de pectine- en ligninebinding tussen de plantencellen in de bastvezelbundel zodanig verzwakt zodat deze plantencellen als vezels, met vergelijkbare afmetingen als katoen of wol, geïsoleerd kunnen worden.

Tijdens het cotoniseren is het zaak de hennepvezels niet alleen fijner te maken, maar ook hun sterkte te behouden. Bij te sterk voorbehandelen kunnen de vezels hun kwaliteit verliezen en minder bruikbaar worden om te spinnen. Gecotoniseerde vezels (‘cotonnine’) worden meestal gemengd met katoen of Tencel om het spinnen te vergemakkelijken. een betere garensterkte te verkrijgen. Gecotoniseerde hennepvezels kunnen ook gebuikt worden om de afgenomen sterkte van gerecyclede vezels in een ‘nieuw garen’ te compenseren.

Er bestaat geen vast procedé om hennep te cotoniseren. Bedrijven hebben hun eigen aanpak om best mogelijke vezelproducten te kunnen leveren.

Methoden om gecotoniseerde hennepvezels te maken zijn:

  • Mechanisch, na een alkali (soda) voorbehandeling

  • Stoomexplosie

  • Electroshockbehandeling

Methoden die in ontwikkeling zijn:

  • Oxidatie met ozon

  • Akoestische cavitatie m.b.v. ultrasoon

  • Microgolven

 Producenten van gecotoniseerde hennepvezels

 

Related content