/
Gedrag en dierenwelzijn

Gedrag en dierenwelzijn

Door goed te kijken naar het gedrag van een dier, krijg je een indruk van hoe het dier zijn leefomgeving ervaart. Gedrag geeft je informatie over het welzijn van een dier. Samen met gezondheid en in samenhang met aspecten van de leefomgeving, zoals huisvesting en voeding, vormt het een belangrijke informatiebron om het welzijn van dieren te beoordelen.


Er zijn vier gedragscriteria van belang bij het beoordelen van het welzijn.

De vier gedragscriteria die van belang zijn bij het beoordelen van het welzijn
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Expressie van sociaal gedrag

Een eerste gedragscriterium is de expressie van sociaal gedrag. Een dier moet zijn zijn soortspecifieke sociale gedrag kunnen uitoefenen. Het is daarom belangrijk dat je weet welk sociaal gedrag natuurlijk is voor het dier. Een dier dat voornamelijk solitair leeft, heeft wel minder behoefte aan sociaal gedrag dan een groepsdier.
Als een dier natuurlijke sociale gedragingen, zoals voortplanten, verzorgen en spelen, niet kan uitoefenen, kan het verveeld of gestrest raken, met mogelijk afwijkend gedrag als gevolg. Bij sociale dieren is het vertonen van spelgedrag vaak een goede indicator voor goed sociaal gedrag. Spelgedrag komt namelijk pas voor, wanneer aan alle andere behoeftes is voldaan en het dier niet angstig is en geen pijn heeft.

Positieve emotionele toestand

Een derde gedragscriterium is de emotionele toestand van het dier. Dit vormt een belangrijk aspect van zijn welzijn. Negatieve emoties leiden tot veranderingen in gedrag van het dier en daarmee vaak ook tot een verslechterd welzijn. Zo zal een dier dat pijn heeft zich anders gaan gedragen. Het gaat bijvoorbeeld ander slaapgedrag vertonen of het stopt met de persoonlijke verzorging. Om een goed dierenwelzijn te kunnen waarborgen, moeten negatieve emoties zoals angst, stress en frustratie worden beperkt en positieve emoties zoals veiligheid en tevredenheid worden gestimuleerd.

 

Goede mens-dierrelatie

Een vierde gedragscriterium is de kwaliteit van de relatie tussen mens en dier. De manier waarop mensen met een dier omgaan heeft veel invloed op de emoties die het dier ervaart. Een positieve relatie tussen mens en dier maakt dieren makkelijker in de omgang, doordat de dieren minder angst voor mensen ontwikkelen.

 

 

Related content

Gedrag als informatiebron voor dierenwelzijn
Gedrag als informatiebron voor dierenwelzijn
More like this
Oorzaken van gedrag
More like this
Oriënteren op dierenwelzijn en gedrag
Oriënteren op dierenwelzijn en gedrag
More like this
Oriënteren op dierenwelzijn en gezondheid
Oriënteren op dierenwelzijn en gezondheid
More like this
Natuurlijk gedrag van dieren
Natuurlijk gedrag van dieren
More like this