Dieren houden en gebruiken
In de loop der eeuwen is de mens dieren gaan houden en gebruiken voor zijn eigen belang. Zo worden er dieren gehouden voor de productie, voor gezelschap en recreatie en voor wetenschappelijk onderzoek. Dieren die gehouden worden, zijn hun natuurlijke behoeftes niet kwijtgeraakt. Maar ze kunnen daardoor wel beperkt zijn in het uiten van hun natuurlijke gedragingen. Gehouden dieren zijn voor hun welzijn dan ook afhankelijk van de omstandigheden waarin de mens ze houdt
Productie
De mens houdt dieren voor de productie van bijvoorbeeld producten als vlees, melk, eieren, leer en bont. Het gaat daarbij met name om varkens, koeien en kippen, maar ook om konijnen, nertsen, geiten en vissen. Het is economisch gunstig om veel dieren in een kleine ruimte te houden en ze veel te laten produceren. Zo´n huisvesting betekent echter ook dat de dieren vaak hun sociale en natuurlijke gedragingen niet kunnen uitoefenen. Ze kunnen daardoor verveeld of gefrustreerd raken en afwijkend gedrag gaan vertonen. Frustratie kan ook ontstaan als dieren door selectie (fokkerij) op hoge productie niet meer hun normale gedrag uit kunnen oefenen, bijvoorbeeld omdat ze te zwaar worden.
Gezelschap en recreatie
Honden, katten en knaagdieren zijn de meest voorkomende gezelschapsdieren. Problemen rondom dierenwelzijn wisselen sterk. Ze ontstaan onder meer doordat eigenaren het natuurlijke gedrag van hun dier niet kennen en erkennen. Ook worden er dieren voor de recreatie (sport of liefhebberij) gehouden. Denk hierbij aan paarden, kippen of geiten.
Dieren die gehouden worden voor gezelschap en recreatie worden vaak getraind. Dan wordt ze gedrag aangeleerd, waardoor verzorgers beter in staat zijn het dier te verzorgen of waardoor het dier betere (sport)prestaties levert. Het komt ook voor dat dieren alleen getraind worden om de mens te vermaken, bijvoorbeeld in het circus.
Wetenschappelijk onderzoek
Proefdieren worden gebruikt om medicijnen te ontwikkelen en wetenschappelijke vragen te beantwoorden. Vooral ratten en muizen, maar ook kikkers, geiten en apen worden gebruikt in dierproeven. In Nederland zijn er strenge regels voor het gebruik van dieren in proeven. De manier waarop de proefdieren gehuisvest en verzorgd worden, heeft invloed op hun gedrag en daarmee hun welzijn.