Slijmstelen - Zantedeschia
Gewas: Zantedeschia
Wetenschappelijke naam: Pectobacterium carotovorum subsp carotovorum (voorheen Erwinia carotovora)
Groep: Bacteriën
Slijmstelen in Zantedeschia |
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo
Het onderste deel van de bloemsteel rot slijmerig weg. Het slijmerige zachtrot verspreidt zich erg snel naar boven. De bloemen zakken in. Vooral de bacteriesoort Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum (voorheen Erwinia) maar soms ook wel Pseudomonassoorten zijn hiervoor verantwoordelijk. Beide bacteriesoorten produceren zogenaamde pectolytische enzymen die de celwanden oplossen. Slijmstelen kunnen binnen enkele dagen ontstaan.
De bacteriën verspreiden zich via vocht en mechanische handelingen. De kans op aanwezigheid van de verantwoordelijke bacteriën neemt toe naar het einde van de oogstperiode van de bloemen. Er zijn meer problemen tijdens warm en vochtig weer. De bloemstelen kunnen na de oogst besmet raken via vervuilde emmers en water maar de bloemen kunnen de besmetting ook krijgen via besmette Zantedeschiaknollen.
Als bij het vermeerderen van de knollen via parteren de messen niet of weinig worden ontsmet kunnen knollen besmet raken wat later kan leiden tot slijmstelen.
- streef naar steriel parteren door zichtbaar besmette/aangetaste knollen te verwijderen vóór het parteren
- gebruik schone messen/machines bij het parteren: continu ontsmetten indien mogelijk
- snij 3-5 cm van de stelen af, dit voorkomt al een groot deel van de slijmstelen
- zet de bloemen direct na het oogsten in een schone emmer met schoon water met een desinfectiemiddel volgens voorschrift
- zet de bloemen kort na de oogst koel bij circa 9-13°C weg. Zet de bloemen later ook na het bossen en gelijksnijden in schoon water met desinfectiemiddel. Bewaar de bloemen bij 6 tot 9°C.