Lissers - Muscari

Gewas: Muscari

Wetenschappelijke naam:Ā Fytoplasma, aster yellows-group

Groep: Fytoplasma

Lissers in Muscari zijn te herkennen door zeer smalle spruiten die niet bloeien

Ā 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Ā© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Ā 

Herkenning
Ā De planten vormen een zeer smalle dunne spruit die meestal geen bloem geeft. De bol heeft slechts enkele dunne wortels.Ā Inwendig is de bol visueel gezond. De symptomen worden niet op het veld maar wel in de broeierij waargenomen.
Levenswijze

Het fytoplasma wordt op persistente wijze overgebracht door o.a. de dwergcicade Macrosteles sexnotatus Fall. Dit insect neemt het fytoplasma op door langdurig te zuigen op een zieke plant. Pas na 10 dagen kan het aan andere planten worden afgegeven. Het fytoplasma gaat binnen een week van uit het blad naar de bol. De cicaden kunnen al vanaf begin april voorkomen. Een vrij lange, droge en warme periode stimuleert een massale verspreiding van mogelijke besmette cicaden. Chemische bestrijding van de cicaden voorkomt de besmetting niet volledig. Tijdens het groeiseizoen waarin infectie plaatsvindt worden geen ziekteverschijnselen waargenomen. Symptomen worden pas zichtbaar tijdens de broei door de smalle spruit, niet bloeien en minimale beworteling.

Hetzelfde fytoplasma veroorzaakt vergelijkbare symptomen in hyacint en Scilla. Andere waardplanten van fytoplasma zijn gladiool (vergelingsheksebezemziekte), vaste planten, heesters en houtige gewassen.

Ā 

Ā 

Maatregelen
  • Een warmwaterbehandeling van 4 uur bij 45Ā°C doodt fytoplasma, maar niet voor 100%;
  • Muscari verdraagt geen heetstookbehandeling zoals bij hyacint;
  • Vermijdt teelt op een luw perceel waar eerder en/of meer dwergcicaden voorkomen.