7.5 Ontwikkelrichting
Inputdata
Een algemeen en eenduidige methode van het registreren van gewasbeschermingsmiddelen zou een uitkomst zijn voor de inputdata die nodig is om de KPI uit te rekenen. Er is onlangs vanuit LNV een oproep gedaan voor de ontwikkeling van een digitale gewasbeschermingsmonitor.
Berekeningswijze
De methodiek die nu gebruikt wordt (milieubelastingspunten) wordt momenteel doorontwikkeld naar een nieuw systeem: de Milieu Indicator Gewasbescherming (MIG). Deze MIG heeft een aantal voordelen ten opzichte van de MBP methodiek. Naast de bestaande categorieën wordt impact op vogels en zoogdieren in de MIG meegenomen. Deze categorie en bestuivers en bestrijders kregen voorheen een kwalitatieve beoordeling (A, B, C of ?), maar zullen in de MIG ook een kwantitatieve beoordeling krijgen.
Borging
Momenteel is de gewasbescherming data die telers invoeren in hun teeltregistratie vrij betrouwbaar, omdat het gebruikt wordt voor eigen inzicht en ze zijn verplicht om het op één of andere manier bij te houden. Mocht er op deze KPI beloond of afgerekend gaan worden, dan ontstaat de kans dat de data minder betrouwbaar wordt omdat er wat meer op het spel staat.
Referentiewaarden
Het opstellen van realistische maar innovatieve spuitschema’s waarmee drempel- en streefwaarden per gewas bepaald kunnen worden.