Knolcyperus

 Wetenschappelijke naam: Cyperus esculentus

 Familie: Cypergrassenfamilie (Cyperaceae) 

Knolcyperus, uit diepe knolletjes
Jonge plant van knolcyperus
Knolcyperus, vorming van nieuwe knolletjes
Vegetatieve plant
Knolcyperus: bloeiende plant
Knolcyperus: bloeiwijze
Detail bloeiwijze
Knolcyperus in bieten
Knolcyperus in maïs
Knolletjes van knolcyperus (R) vergeleken met gladiolenkraal (L). Deze zijn bij oogst niet te onderscheiden.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Herkenning

Herkenning

Knolcyperus heeft een bijna bladloze stengel. Bladeren vind je aan de voet van de plant en net beneden de bloeiwijze. De bloeiwijze bestaat uit vertakte aartjes en vormt zo een soort van pluim. Kenmerkend voor deze plant zijn de ondergrondse knolletjes ter grootte van een maïskorrel.

Levenswijze

Levenswijze

Knolcyperus is een overblijvend onkruid via knolletjes. Deze knolletjes kunnen jarenlang (tot tien jaar) in de grond rusten totdat de omstandigheden ideaal zijn om uit te lopen. Knolcyperus is een geïmporteerd gewas, dat oorspronkelijk slechts in tropische en subtropische streken voorkwam, maar steeds verder doordringt in koelere gebieden. In Nederland worden waarschijnlijk geen zaden gevormd, in koudere jaren blijft de bloei zelfs achterwege.

De schade is kwaliteitsverlies van het geoogste gewas. Vanuit één in de grond achtergebleven knolletje kunnen in één seizoen zo'n 2000 planten die een oppervlakte van 10 m² in kunnen nemen. Uit die plantnen kunnen vervolgens weer zo'n 7000 knolletjes gevormd worden. Zeer moeilijk te bestrijden. In Nederland bestaat de verplichting tot het bestrijden van deze plant.

Maatregelen

Maatregelen

Bestrijding van knolcyperus is wettelijk verplicht in de Regeling bestrijding schadelijke organismen.  De wet verbiedt bij de aanwezigheid van knolcyperus de teelt van alle akker- en tuinbouwgewassen (teeltverbod). Ook de teelt van maïs en graszoden is dan verboden. Daarnaast moet de gebruiker van het perceel maatregelen nemen om  de knolcyperus te vernietigen en verspreiding tegen te gaan.

Niet chemisch
  • Afdekken van de grond met (zwart) plastic. Schoffelen en handmatig verwijderen. Grond controleren op achtergebleven knolletjes.

  • Bewerk besmette percelen het laatst

  • Reinig machines bij het verlaten van een besmet perceel.

Chemisch
  • Pleksgewijs bespuiten met een herbicide

Meer informatie

Meer informatie

Â