Paardenbloem

 Wetenschappelijke naam: Taraxacum officinale

 Familie: Composietenfamilie (Asteraceae)

Paardenbloem kiemplant
Paardenbloem bloei

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Herkenning

Herkenning

De paardenbloem is een zeer ingewikkelde soort. In Nederland komen naar schatting tientallen (70) soorten voor die zichzelf klonen.

Een veld paardenbloemen bestaat uit vrijwel identieke planten. Welke soort het betreft hangt af van de groeiplaatsomstandigheden en niet van de in de omgeving voorkomende soorten. Er wordt veel onderzoek verricht naar de verwantschap van de verschillende soorten. De voorkomende soorten zijn zeer variabel, een juiste herkenning is specialistenwerk. De gehele plant bevat wit melksap. Uit de al dan niet diep wortelende penwortel ontwikkelt zich een bladrozet met langwerpige meer of minder ingesneden grasgroene bladeren, meestal getand en een gevleugelde bladvoet. Uit de rozet vormt zich een holle bloemstengel met een bloeiwijze met alleen lintbloempjes. De buitenste omwindselblaadjes zijn lijnvormig en teruggeslagen.

Levenswijze

Levenswijze

Paardenbloem is een tweejarig en overblijvend wortelonkruid dat zich door zaad verspreid. De soort kiemt het hele jaar rond. De plant wordt veel gebruikt voor geneeskrachtige en homeopathische middelen tegen leveraandoeningen, bloedarmoede, aderverkalking, en aambeien. Ze komen voor op voedselrijke graslanden, bermen, puinophopingen en akkers.

Maatregelen

Maatregelen

Niet chemisch

Voedingstoestand van de grond verbeteren. Verstoringen voorkomen. Fijne grondbewerking vermijden..

Chemisch

Chemische bestrijding met toegelaten middelen

Meer informatie

Meer informatie

  •  

Â