11.6.7 Verdringingskruising
Dit is de methode die wordt gebruikt om een populatie van dieren snel te laten veranderen van het ene ras naar het andere. Mannelijke dieren van het nieuw gewenste ras worden voortdurend, elke generatie opnieuw, gekruist met de vrouwelijke dieren. Na drie generaties bevatten de F3-dieren al voor 87,5% de genen van het gewenste ras en na vier of vijf generaties lijkt de populatie volledig op het gewenste ouderras. Een dergelijk proces vond plaats in West-Europa in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen lokale zwartbonte runderpopulaties werden verdrongen door het Holstein Friesian ras uit Noord-Amerika, waardoor het huidige Europese Holstein Friesian runderras ontstond.
Percentage Fries Hollandse (Dutch Friesian) en Holstein-Friesian genen bij Nederlands zwartbonte koeien (B&W) per geboortejaar.
Bovenstaande figuur toont de snelle vervanging door verdringing van de Fries Hollandse zwartbonte door de Holstein Friesians uit Noord-Amerika. Het nadeel van het verdringen is dat het oorspronkelijke ras kan verdwijnen. Zo is de Fries Hollandse zwartbonte tegenwoordig een kleine bedreigde populatie.