Hoofdstuk 12: De structuur van fokprogramma's
Fokprogramma’s hebben als doel het genereren van genetische vooruitgang in een populatie. In fokprogramma’s wordt een permanente selectierespons gecreëerd voor de fokdoelkenmerken door 1) de verzameling van informatie over selectiekandidaten, 2) schatting van fokwaarden en 3) selectie van ouderdieren in 4) combinatie met een paringsschema voor deze ouderdieren. Dus, de genetische vooruitgang die gegenereerd wordt door het selecteren van ouderdieren in fase 5 in het fokprogramma wordt verspreid in fase 6: de structuur van de fokprogramma’s.
De afgelopen 20 jaar bestond er een professioneel fokplan voor het Friese paard. In dit plan heeft het stamboek de meeste controle over de selectie en inzet van de hengsten. De eigenaren van de merries maken hun eigen beslissingen in de fokkerij met hun dieren: sommigen willen geen veulen fokken en als ze wel fokken, willen ze zelf beslissen welke hengst er aan hun merrie gewend wordt.
Definitie
Een fokprogramma of fokschema is een programma dat gericht is op gedefinieerde fokdoelenkenmerken voor de productie van de volgende generatie dieren. Het is de combinatie van 1)het registreren van selectiekenmerken, 2) de schatting van fokwaarden en 3) de selectie van ouderdieren en 4) het paringsschema voor de geselecteerde ouders inclusief (kunstmatige) reproductiemethoden die toegepast worden bij de ouderdieren.