Magnesiumgebrek - Ui

Gewas: uien

Groep: gebreksziekten

links gezond, rechts magnesiumgebrek

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Herkenning

Herkenning

Magnesiumgebrek uit zich in een langzame groei en sterfte van zwakke planten. Oudere bladeren worden geel over de hele lengte van het blad. Geelverkleuring (chlorose) kan overgaan in bruine bladpunten en bladsterfte. Het komt vaker voor op de wat zuurdere en lichte gronden. Ook bij een hoog kaliumgehalte van de grond kan de opname van magnesium verstoord worden.

Levenswijze

Levenswijze

Magnesium of Mg is een bouwsteen van het bladgroen in de plant. Een tekort wordt het eerst zichtbaar in de oudste bladeren, die lichtgeel verkleuren waarbij nerven en bladranden groen blijven.

De assimilatie van een gewas met Mg-gebrek blijft achter, het kost dus opbrengst. Aardappelen, maïs en haver zijn gevoelig voor Mg-gebrek.

Magnesiumgebrek komt vooral voor op lichte gronden met een lage pH. Bij een lage pH spoelt de in de grond aanwezige magnesium gemakkelijk uit. De H+ ionen op een grond met een lage pH gaan de opname van de positieve Mg-deeltjes tegen. Ook de slechte ontwikkeling van het wortelstelsel op zure grond is een van de oorzaken van een tekort aan Mg in de plant.

Kleigronden hebben een grote Mg voorraad in de vorm van Mg, dat gebonden is in kleimineralen, deze Mg voorraad komt door mineralisatie geleidelijk vrij. Op zavelgronden met een hoge pH is de kans op Mg gebrek het grootst.

Maatregelen

Maatregelen

Strooien of spuiten van magnesiumsulfaat.

Meer informatie

Meer informatie

  •  

Â