3.17 Fokdoelen voor de Ierse vleesrassen (2024)
Bron ook voor de figuren: Genetic evaluations (http://icbf.com )
In Ierland is de rundvleesproductie met verschillende vleesrassen op grasland een grote economische activiteit. Er worden zoogkoeien gehouden die kalveren leveren voor de vleesproductie en hiervoor worden ook melkkoeien gekruist met vleesrasstieren. Gegevens over afstamming, afkalfprestaties, gewicht op meerdere leeftijden en slachtkenmerken worden door ICBF opgeslagen en verwerkt tot fokwaarden voor stieren. Voor de selectie worden twee indices gebruikt: een terminalindex die te gebruiken is bij een kruising met een melkras en een vervangingsindex (replacement index) die te gebruiken is voor het houden van zoogkoeien.
De Terminal-index is gebaseerd op lage productiekosten, d.w.z. lage kosten die te maken hebben met het afkalven, lage sterfte van kalveren, korte drachtduur, minder voerverbruik per kg karkas en een hoge geldelijk opbrengst voor het karkas. De Terminal-index schat de winstgevendheid van de nakomelingen van een dier in termen van kalverproductie, levend gewicht en karkasgewicht en karkassamenstelling. De volgende figuur geeft het relatieve economische gewicht weer van elke eigenschap die is opgenomen in de Terminal-index.
De Vervangingsindex schat de geschiktheid van de dochters van het dier wat betreft afkalfverloop, melkproductie voor het kalf, vruchtbaarheid en lage onderhoudskosten als zoogkoe. De index bestaat uit twee delen: de koekenmerken en de kenmerken van de kalveren. De volgende figuur geeft het relatieve economische gewicht weer van elke eigenschap die is opgenomen in de Vervangingsindex.