1.4 Voortgaande domesticatie
Domesticatie is niet alleen iets dat in vroegere tijden gebeurde, het gebeurt nog steeds! Het gaat vaak om diersoorten die gebruikt worden voor voedselproductie of voor gezelschap en die zeldzaam geworden zijn in het wild. Om uitsterven te voorkomen probeert de mens ze juist in gevangenschap te fokken. In ruil daarvoor krijgt de mens de mogelijkheid om de eigenschappen van de diersoorten te optimaliseren.
De optimalisatie gebeurt door selectief te fokken en in te spelen op de verwachte vraag van de markt. Daarbij is ‘markt’ een wijd begrip: vraag naar voedsel van dierlijke oorsprong, maar ook bijvoorbeeld de vraag van boeren naar koeien die gemolken kunnen worden door een robot, de vraag naar honden die bepaalde taken kunnen uitvoeren, de vraag naar paarden met een bepaald temperament etc.
Er zijn een aantal gevallen bekend waarin nieuwe taken worden bedacht voor bepaalde diersoorten, mogelijk gevolgd door domesticatie. Een recent voorbeeld daarvan is het gebruik van ‘snuffel wespen’ voor het opsporen van explosieven. Deze wespen zijn getraind om verschillende soorten van explosieven te identificeren door middel van reuk en ze worden vervolgens gebruikt op plaatsen waar het te gevaarlijk is voor explosieven opsporing door mensen (of honden). Wespen zijn klein en doordat ze vliegen kunnen ze vaak op plaatsen komen waar robots dit niet kunnen. Mogelijk zal de selectie op deze wespen ervoor zorgen dat ze in de toekomst zullen afwijken van de wilde wespen. Dit wordt veroorzaakt door te selecteren op trainbaarheid.