Arabis-mozaiekvirus - ArMV

Gewas: Lelie

Wetenschappelijke naam: Arabis Mosaic Virus (ArMV)

Groep: Virussen

Aantastingsbeeld ArMV

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Herkenning

Herkenning

Een infectie met ArMV in bloembolgewassen kan typische symptomen geven zoals mozaïek patronen, gele of grijzenecrotische ringspots.

Echter, een infectie met ArMV is in veel van de bloembolgewassen symptoomloos aanwezig of alleen vroeg in het seizoen zichtbaar.

Levenswijze

Levenswijze

Arabis-mozaïekvirus (ArMV) is een virus met zeer een brede waardplantenreeks. Verspreiding van ArMV van plant naar plant vindt plaats door het vrijlevende aaltje Xiphinema diversicaudatum. Alle levensstadia kunnen ArMV overbrengen.

Wanneer X. diversicaudatum eenmaal ArMV bij zich heeft, kan deze het virus gedurende meerdere maanden bij zich houden en gedurende deze periode andere planten met het virus infecteren. Het virus gaat echter verloren tijdens de vervelling naar het volgende stadium. Desondanks kan een ArMV besmetting voor vele jaren in de grond aanwezig blijven.

X. diversicaudatum heeft een voorkeur voor lemige gronden en komt zowel voor op klei als zand. ArMV kan bij diverse onkruiden voorkomen. Naast verspreiding door nematoden kan het virus ook via zaad verspreiden. Voorbeelden hiervan zijn slarimpelroos en herderstasje. Ook onkruidzaad lijkt een belangrijke bron te zijn om het virus over grotere afstand te verspreiden danwel op een perceel instand te houden.

Maatregelen

Maatregelen

Bij afwezigheid van de vector X.diversicaudatum zal er geen verspreiding van ArMV kunnen plaatsvinden. Controleer daarom het perceel op aanwezigheid van de vector (L/X fractie bij nematoden onderzoek). Bestrijding van het aaltje is lastig omdat X. diversicaudatum tot wel drie jaar kan overleven op zwarte braak. Dit maakt zwarte braak ineffectief als bestrijdingsmethode.

X.diversicaudatum kan vooralsnog alleen met chemische ontsmetting bestreden worden. Vanwege de beperkte dieptewerking, is chemische grondontsmetting helaas niet voldoende effectief om een populatie X. diversicaudatum volledig uit te roeien.

Een strenge onkruidbeheersing is belangrijk bij het voorkomen van het ontsteen van ArMV-besmette percelen. Controleer zelf eens het onkruid op ArMV. Er is pas echt risico wanneer er ArMV-besmet onkruid staat!

Â