8.10 BLUP en het diermodel (2024)
De methode waarbij de additieve genetische relaties tussen dieren worden gecombineerd met de fenotypische informatie van sommige van die dieren om al hun fokwaarden voor de relevante kenmerken te schatten, wordt het diermodel genoemd. Het diermodel is niet alleen bruikbaar bij ontbrekende fenotypische waarnemingen van verwante dieren waarvan je de fokwaarde wilt schatten, maar ook om de kwaliteit van de fenotypische informatie te verhogen zodat de fokwaarde beter geschat kan worden. Dus hoe werkt het diermodel?
Definitie
Het diermodel is een methode die gebruik maakt van fenotypische informatie van familieleden om de fokwaarde van een dier te schatten
Het schatten van fokwaarden is niet alleen het optimaliseren van de schatting van de regressiecoëfficiënt (van fenotype op genotype), maar ook het optimaliseren van de fenotypische informatie. Er is een methode die deze twee belangrijke factoren combineert: ze corrigeert tegelijkertijd de fenotypen voor systematische effecten en schat de fokwaarden terwijl ze gebruik maakt van de additieve genetische relaties tussen de dieren. Dus niet alleen eigen prestaties of prestaties van broers en zussen of van nakomelingen, maar alle beschikbare genetische informatiebronnen worden gecombineerd. Het resultaat is een zuivere en de meest nauwkeurige schatting van de fokwaarde. Deze methode heet de Best Linear Unbiased Prediction, of kortweg BLUP genoemd. Indien correct gebruikt, is BLUP de beste manier om waarnemingen op te splitsen in niet-genetische en systematische genetische effecten. Wat deze niet kunnen verklaren, gaat naar het residu (de restvariantie).