Kommaschildluis

Gewas: Appel, Peer, Pruim, Kers, Bes

Wetenschappelijke naam: Lepidosaphes ulmi

Groep: Insecten

Zwaar besmette tak van appel, bron Eppo, foto Ilya Mityushev, Department of Plant protection of the Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Ernstige aantasting van kommaschildluis op de vrucht

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Herkenning

Herkenning

Kommaschildluis dankt zijn naam aan het kommavormige schild dat de luis over zich heen vormt. Het schild is 2 tot 3,5 mm lang, plat, lijkt qua vorm op een mossel en heeft een grijsbruine kleur.

De larven zijn ovaal en hebben een bleekgele kleur. Kommaschildluis komt voor op diverse fruitgewassen en economische schade ontstaat vooral doordat de luizen zich aan de vruchten vasthechten. Hoewel de kommavormige schildjes massaal op de stam of de takken te vinden zijn, veroorzaakt kommaschildluis eigenlijk geen schade aan de boom. Schade ontstaat tijdens het uitzwermen van de jonge larven. De larven vestigen zich op de vruchten onder een kommavormige schild en deze vruchten zijn voor export ongeschikt.

Levenswijze

Levenswijze

De kommaschildluis heeft één generatie per jaar. Ze overwintert als ei onder de in het voorgaande jaar gevormde schildjes. Eind mei/begin juni komen de eieren uit. De jonge luizen kruipen over de stam en takken op zoek naar een plek op de boom om zich vast te hechten aan de bast. Door temperatuursverschillen duurt het uitkomen van de eieren en het uitzwermen ongeveer drie weken. Een deel van de larven hecht zich vast aan de vruchten, waardoor de schade ontstaat. De larven vormen een schild, waaronder ze gedurende de zomer drie larvenstadia doorlopen. In augustus/september is de luis volwassen en worden onder het schild eieren afgezet, waarna de luis sterft.

Maatregelen

Maatregelen

Kommaschildluis is goed te bestrijden met minerale olie in het voorjaar. Een voorwaarde is dat alle plekken in de boom goed geraakt worden. Een alternatief is het spuiten van een insecticide op het moment dat de jonge larven uitzwermen over de boom. Ze hebben dan geen schild en zijn gevoelig voor bestrijdingsmiddelen. Een goede timing van deze bespuiting is belangrijk omdat de eieren over een langere periode uitkomen. Het moment dat 75 % van de eieren is uitgekomen, is het meest geschikt voor een goede bestrijding. Een nadeel is wel dat niet alle plekken in de boom op dat moment nog goed te raken zijn. Bij zware aantasting zal zowel minerale olie in het voorjaar als een insecticide eind mei ingezet moeten worden.

Meer informatie

Meer informatie

  •  

Â